EMLÉKEZZÜNK A DONI KATASZTRÓFÁRA!

Egyre inkább távolodunk az időben, s ma már nagyon kevesen élnek azok közül, akik megjárták a Don-kanyart, de ne feledkezzünk meg ilyenkor – január közepén – azokról a hősökről, akik kétezer kilométerre az ország határaitól, látszólag értelmetlenül védték a hazát. Mert valóban azt tették, amit az akkori idők szava kért, rávette a politikai kényszerhelyzet az ország vezetőit arra, hogy Trianon korrekciójáért oly nagy távolságra vezényeljék ki 1942 nyarán a 2. második magyar hadsereget.

don_hoban_fortepan

Történelme legnagyobb emberveszteségét szenvedte el a Donnál lezajlott harcokban a magyarság. És ebbe a szörnyű hadjáratba a mi nagy- és dédapáink is belekeveredtek; a mi szüleink úgy nőttek fel, hogy folyton hazavárták rezesbandával útra indított apáikat a harcból, majd később a fogságból. Sokan hiába. A történelem általi érintettségünk, a doni kataklizma emléke még ma is kézzelfoghatóan hat, itt a Székelyföldön is. Ne feledjük: minden családnak hőse van, akit utólagosan csak az emlékezés éltet(het).

don_fust_fortepan

Gondoljunk kegyelettel az elesettekre, az ismert és ismeretlen helyeken nyugvókra, hiszen életáldozatuk talán ebben a szabadabb korban nyerhet értelmet, azáltal, hogy bölcsebb nemzedékek nőnek fel, akik távol tartják maguktól az ideológiai veszélyeket, s a Kárpát-medencét belülről próbálják védeni minden betolakodó, tisztátalan szándékú idegentől és pusztító eszmétől… Tovább

Fotók: Fortepan.hu

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “EMLÉKEZZÜNK A DONI KATASZTRÓFÁRA!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.