EGYÜTT ÜNNEPELTEK AZ UNITÁRIUSOK A 452. ÉVBEN – SZÉKELYUDVARHELY

Két évvel ezelőtt vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulójának megünneplése szolgáltatta az alapgondolatát annak, hogy évente felváltva tart közös ünnepi istentiszteletet egymás templomában a két székelyudvarhelyi unitárius gyülekezet. Ezt a szép gyakorlatot 2018-ban indították, itt, ahol most találkozhattunk, épp abban a templomban, amely az unitárius hitelvek megfogalmazójáról, a vallásalapító Dávid Ferencről elnevezett parkban épült.

A hitben és békében való élés örök hivatkozási alap

A vasárnapi istentiszteleten a vendéglátó egyházközség nevében Rüsz Domokos lelkész köszöntötte a szép számban összegyűlt közösséget. Az ünnepi prédikációt Simó Sándor esperes, a Székelyudvarhely Belvárosi Unitárius Egyházközség lelkésze tartotta.

Beszédét János Evangéliuma 8. fejezetének két versére építette: 31 Ő pedig ezt mondta azoknak, akik hittek benne: „Ha engedelmeskedtek a tanításomnak, valóban az én tanítványaim vagytok. 32 Megismeritek majd az igazságot, az igazság pedig megszabadít titeket.” Utalt a múlt tapasztalataira, amelyek segítették elődeinket abban, hogy az 1568-as tordai országgyűlésen megfogalmazzák a vallási türelem elvét, hogy a három nemzet Erdélyben a maga négy felekezetének hitelvei mentén békességben élhessen. Nem volt töretlenül sikeres ez vállalás, hiszen a későbbiekben még sok vita, vádaskodás és háborúskodás zajlott tájainkon, de adott volt egy kiindulási pont, egy alap, amelyre a későbbiek hivatkozhattak.

A szószéken Simó Márton esperes-lelkész

Az istentisztelet záró köszönőbeszédében Rüsz Domokos tiszteletes egykori tanára, a korábbi unitárius püspök, Erdő János (1913-1996) teológiai professzor szavait idézve, ugyancsak figyelmeztetett arra, hogy az a nemzedék, amely a múlt értékeit és történéseit nem ismeri, és azokat nem becsüli, vesztes marad, hiszen mindent újra át kell élnie, s kényszerű helyzetében maga is elköveti azokat a hibákat, amelyeken elődei egykor már rég túlléptek.

Rüsz Domokos, a vendéglátó gyülekezet lelkésze harminchat éve szolgál Székelyudvarhelyen

Felhívta a hívek figyelmét arra, hogy a közeljövőben a hit és az együttlét, a tolerancia és a szeretet gyakorlására kiváló alkalom lesz az ökumenikus imahét – január 19. és 26. között –, amikor Székelyudvarhelyen a Bethlen-negyedben levő három templomban felváltva tartanak majd igehirdetéseket a különböző felekezetek lelkészei. A keresztények szerte a világban évente közösen imádkoznak az egységért.


Az idei felekezetközi imahetet az esztendő negyedik hetében, január 19-26 között tartják világszerte, melynek anyagát a máltai keresztények készítették. A nyolc nap témái: 1. nap: Megbékélés: a rakomány kidobása; 2. nap: Megvilágosodás: Krisztus világosságának keresése és megmutatása; 3. nap: Reménység: Pál üzenete; 4. nap: Bizalom: Ne félj, csak higgy!; 5. nap: Erő: a kenyér megtörése az útra; 6. nap:; Vendégszeretet: a nem mindennapi emberség bemutatása; 7. nap: Megtérés: szívünk és elménk megváltozása; 8. nap: Nagylelkűség: elfogadás és adás.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.