CHARTA XXI – Márton Áron titka – BUDAPEST

A Székelyföld kulturális folyóirat a Lakiteleki Népfőiskolával közösen 2015-ben pályázatot hirdetett Márton Áron püspök életéből merítő irodalmi alkotásra. Ezt a pályázatot Tar Ildikó nyerte el a most Budapesten először bemutatandó alkotásával. A Láng a sötétben című minidrámáját a vecsési KissPista Színház játssza.

Az ősbemutató Vecsésen volt, 2019 decemberében. Erről a szerző ezt írta: „Óriási öröm ért: pár hete elkezdték az általam írt színdarabot próbálni, és ma részt vehettem egy próbán. … Hogy ez tényleg szín-JÁTSZÁS, ezt itt éreztem meg először, pedig nagy színházba járó vagyok… Úgy érzem magam, mint egy gyerek, akinek ma váratlanul átnyújtottak egy ajándékot…”

A színházat a bemutatóról szóló kritikájában a RomKat.ro, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye által működtetett portál kiválónak minősítette. Virt László pedig így írt a műről az ősbemutató kapcsán: „A láng a sötétben Márton Áron halálos ágyán zajló darab, amikor a püspök utolsó napjait, óráit tölti és odamegy hozzá a sátán. Párbeszéd zajlik a Püspök és a gonoszság fejedelme között, és e párbeszéd kiváló személyiségrajz Márton Áronról – és a sátánról is. A Püspök elgyengült, pihenni akar, várja a végső találkozást Krisztussal, akit egész életében szolgált. A darab teljes ideje alatt a betegágyán van, vagy annak közvetlen közelében. De a sátán nem hagyja, odatolakszik, saját “egyéniségét” erőlteti. Márton Áron egyénisége, kiváló személyisége pedig abban mutatkozik meg, hogy válaszaiban nem a saját kiválóságával jön – pedig neki valóban volna mivel “dicsekedni”! -, hanem Isten akaratával szembesíti a tolakodó sátánt, és ő, a Püspök, aki nem dicsekvő ember, ezt az isteni akaratot “csak” szolgálta. A párbeszédből kitűnik, hogy amíg a sátán önmagát próbálja főszereplővé tenni, addig Márton Áron egész életével, de a halálos ágyon adott válaszaival is Krisztust helyezi középpontba.”

A sátán, aki kissé szatirikusan újságíró képében jelenik meg, Márton Áron titkát keresi. Nem találja meg, mert képtelen felfogni, a tisztelt néző viszont, ha figyel, megtudhatja. Sőt követheti is.

A rendezvény nyilvános, a belépés díjtalan. 2020. január 23-án, este hatkor kezdődik az előadás, színházból nem illik elkésni!

Az előadás után pódiumbeszélgetésre hívják a szerzőt és a rendezőt, valamint Virt Lászlót, mint Márton Áron alapos ismerőjét.

Címkép: RomKat.ro

A Charta XXI közlése nyomán

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

A KissPista Színházról ITT olvashat.

Az előadást a december 8-i ősbemutató után december 15-én a vecsési Erzsébet-téri katolikus templomban láthatták az árdeklődők, majd 2020. január 5-én, január 18-án és február 2-án ismét játsszák a vecsési evangélikus templomban. A társulat nyitott további meghívások előtt is. A Szerk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.