SZÉKELYUDVARHELY – A magyar kultúra napjai – RENDEZVÉNYSOROZAT EGY HÉTEN ÁT

Éppen egy hét múlva kezdődik a magyar kultúra előtt tisztelgő programsorozat, amelynek részeként – több mint másfél évtizedes hagyományként – átadják az Udvarhelyszék kultúrájáért díjakat is. Kiállítások, színház-, néptáncelőadás, könyvbemutató és koncert is szerepel az egyhetes rendezvény programjában.

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként, és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.  Székelyudvarhelyen 2004 óta hosszabb rendezvénysorozattal jelentkeznek a kulturális intézmények a jeles nap alkalmából.

Díjátadó vasárnap

Idén január 16-án délután rajtol a program a Művelődési Házban a Gyertek haza, ludaim! című, udvarhelyszéki gyermekjátékokat bemutató kötet ismertetésével. Másnap, pénteken 17 órakor a Városi Könyvtárban Tárgyi anyanyelvünk címmel népművészeti kiállítás nyílik, szombaton pedig az Udvarhely Néptáncműhely előadására várják az érdeklődőket a Művelődési Házba 19:00 órától, a Csángor című előadást lehet megtekinteni. Január 19-én, vasárnap délután kerül sor a rendezvénysorozat csúcspontjára: a Művelődési Ház nagytermében átadják az Udvarhelyszék kultúrájáért díjakat. A Magyar Kultúra Napja alkalmából évente azokat a személyeket díjazzák, akik Udvarhelyszék közművelődési életében kimagaslót alkottak. Utána A mi kisvárosunk című előadást kínálja a Tomcsa Sándor Színház.

A következő hétre is marad bőven program

Egy újabb gyűjteményes időszakos kiállítás nyílik meg a Haáz Rezső Múzeum Képtárában, ahol magyar festészeti remekművekkel, ezúttal a kolozsvári Művészeti Múzeum gyűjteményéből származó alkotásokkal ismerkedhet a néző. Hétfőn délután P. Buzogány Árpád Idegenek között című novelláskötetét mutatja be a városi könyvtárban Simó Márton író, szerkesztő, azt követően a múzeumban a Bölcsőben őrzött magyar nyelv című kiállítást nyitják meg. Január 22-én Sütő András műveiből láthatnak egy érdekes összeállítást az udvarhelyiek, Kincses Elemér rendezésében, Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina előadásában. Az esemény helyszíne a Városháza Szent István terme. Ugyanaznap a Művelődési Ház a Cimbora Gyerekek Klubjába járó tanulók munkáiból nyíló tárlatnak ad otthont. Az egyhetes rendezvénysorozat tartogat még egy kiállítást, az utolsó napon, január 23-án 17 órakor a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnál Udvarhelyi Retrospektív címmel nyílik meg még egy gyűjteményes tárlat, majd a magyarországi Makám koncertje zárja a programot, ennek helyszíne ismét a Városháza lesz.

Asztalos Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.