KI MIT TUD? – A Charta XXI versenyfelhívása – A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS ÉVÉBEN

Benne vagyunk, máris megkezdődött a Trianont követő századik esztendő. A Magyar Országgyűlés törvénybe foglalta, hogy e gyászos évfordulóra a nemzeti összetartozás jegyében emlékezünk. Közösen. Együtt. Határtalanul. Szerkesztőségünk is csatlakozni kíván, és oly módon, hogy valóban erősödjék bennünk a szétszaggatottság dacára is magyar mivoltunk.

Időközben megismerkedtünk a Charta XXI megbékélési mozgalom egyik kezdeményezésével, amelyhez itt és a világhálón másutt, közösségi oldalakon is igyekszünk kapcsolódni, és bevonnánk abba olvasóinkat is.

A nemzeti összetartozás évével összhangban a Charta XXI Facebook-oldalán egy sajátos Ki Mit Tud? versenyt kezdett. Az alapötlet egyik charta-társé, a Gál Péteré. Ő kiválasztott 366 határon túli települést. Az év minden napjára jutna egy, de a Chartások egy kicsit gyorsítanak, szeretnék június 4-re befejezni a sorozatot, ily módon – a hátralevő időben – minden nap 2-3 településnév kerülne sorra.

A játék vagy verseny, de nevezhetjük „önismereti/ önbecsülési vetélkedőnek is”, december 15-én indult: rendre közzétesznek egy-egy képet a soron következő településekről, s a résztvevőktől azt kérik, hogy hozzászólásukban írják meg, mit tudnak az illető faluról vagy városról.

Az eddig bejött hozzászólások azt a reményt hordozzák az ötletgazdáknál, hogy érdemes a játékot végigvinni. Mivel többnyire kistelepülésekről van szó, általában kutakodni kell, ha valaki hozzá akar szólni. A megszerzett tudás örömén túl a legjobb hozzászólókat a sorozat végén jutalmazzák: a verseny százezer forint összdíjazású lesz.

A díjazásra adományozók nagylelkűsége ad lehetőséget. Ez a Charta XXI alapötlete.

A versenybe bármikor be lehet kapcsolódni Facebook-tagoknak, csak vissza kell lapozni a hírfolyamban. A kiválasztott határon túli települések többnyire kis faluk, a legtöbbjéről tehát csak kevesek hallottak. De nem túl nagy fáradság egy kicsit kutakodni az interneten, vagy lexikonokban, és a résztvevők hamarosan tapasztalhatják, hogy egy egészen új világ tárul fel előttük. Ha azután a nemzeti összetartozás évében valakik netán még a kapcsolatot is felveszik az ott élőkkel, akkor a Ki Mit Tud? verseny túl is teljesítette a legszebb reményeiket.

Mint minden ilyen versenyben annál, hogy ki mit tudott, értékesebb, hogy ki mit tudott meg a felkészülés során! Épp ez a cél: bővüljenek ismereteink azokról a településekről, amelyek szerényen, csöndben húzódnak meg a Kárpát-medence valamelyik szegletében. Ez a figyelemfelhívás üzenet is az ott élőknek, hogy tudunk róluk, figyelünk rájuk. Ha esetleg eddig nem tettük volna, akkor ezután…

Jelenleg a https://www.facebook.com/ChartaXXI/ oldalon, illetve ITT a versenyhez tartozó és az egyéb bejegyzések egymás mellett vannak. A verseny kedvéért azokat a bejegyzéseket, amelyeket erre az oldalra szoktak tenni a Charta Facebook-csoportjában helyezik el, s a verseny alatt a Charta oldalán csak a Ki Mit Tud jelenik majd meg.

„A sportvetélkedőkön is előfordul, hogy valami miatt a versenyt le kell állítani. A Charta XXI esetében – írja dr. Surján László, a mozgalom képviselője – ez az érdeklődés hiánya lehet. Tudjuk, hogy sokan nem szeretik a Facebookot, amit meg is értünk. Aki már túltette magát az ellenérzésein, mint én magam is, vagy épp most adja fel az ellenállását, szánjon rá egy kis időt, s gazdagítsa hozzászólásaival az oldalt. Aligha akad valaki, aki minden településhez hozzászól. Mi annak örülnénk mégis, ha sokan vennének részt legalább pár hozzászólással. Fél év alatt sok kicsi sokra mehet. Nem titok, az is célunk, hogy a jelenlegi hozzászólók száma tetemesen bővüljön. Nagyon-nagyon reméljük, hogy nem kell lefújni az első charta ki mi tud próbálkozást.”

Az Élő Székelyföld Munkacsoport és Egyesület úgy kíván ehhez az elképzeléshez csatlakozni a mai naptól, hogy először is igyekszik utolérni a chartások már meglévő csoportját. Több településnevet fogunk közzétenni következőkben. Ezekről a helységekről sorban közöljük a „címszavas” meghatározásokat, megadva és meghagyva a lehetőséget a közösségi oldalt is használó olvasóknak az átjárhatóságot. Egyelőre „még a jövő zenéje”, hogy az emléknapon befejezzük-e sorozatunkat a chartásokkal együtt, vagy folytatjuk majd az esztendő végéig.

Csatlakozhatnak az olvasók a Charta XXI Facebook-csoportjához, de amennyiben nem rendelkeznek tagsággal, vagy nem használják a közösségi oldalt, itt is elfogadunk válaszokat és hozzászólásokat. Év végén a leghűségesebb követőket könyvjutalomban részesítjük.


Ami többlet lenne, s amit mi hozzáadnánk a vetélkedőhöz, az egy felhívás, hogy azok az olvasók, akiknek családjában máig élő traumát okozott Trianon, próbálják meg rövid beszámolókban, elektronikus vagy hagyományos levelekben azokat megírni és elküldeni a szerkesztőségnek. Hogy a kibeszélés, a megszólalás által záruljon le a „gyászmunka”, s a „haszonélvezők” érzékeljék, hogy bánatunk dacára itt vagyunk, szétdaraboltan is együtt, hogy egységes tud lenni szívben és lélekben a nemzet.

Arra kérjük a résztvevőket, hogy használják a teljes nevüket, amikor bejegyzéseket írnak, mert másképp nem tudunk statisztikát készíteni. Ha nem kívánnak valós névvel szerepelni, akkor kérjük, hogy a jeligék feloldását, valós elérhetőségüket is közöljék az aszekelyhaz@gmail.com villámposta-címen.Máig sorra került, illetve soron levő települések: Abara, Abosfalva, Ágó (Nyírágó), Abrudbánya, Ürmös, Aha, Szentmáté, Zsitvaújfalu, Szépkenyerűszentmárton, Zsitvagyarmat, Zsemlér, Apáca, Cécke, Beodra, Csonoplya, Magyarszarvaskend, Nagycétény, Kispulyon, Gice, Küküllődombó, Szőlősudvarnok, Ördöngösfüzes, Magyarbükkös, Őrdarma, Marosbogát, Magyarkecel, Nagysajó, Köröstárkány, Nyitragerencsér, Unghosszúmező, Egeg, Pipe, Csekelaka, Istvánháza, Tőre, Lecsmér, Kőszegremete, Lujzikalagor, Dedrádszéplak, Szapáryfalva, Hadrév, Pozsonypüspöki, Magyarpalatka, Bácsi, Magyardiószeg, Eszkáros, Oltszakadát, Rozsnyórudnya.

Címkép: MTI archív

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.