MILYEN VOLT 2019?

Nálunk, az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport háza táján az esztendő a megszokott és az újonnan vállalt feladatok végzése mellett telt. Riportok, publicisztikai írások jelentették a mérföldköveket, illetve azok a beszámolók, amelyek az általunk kezdeményezett események alkalmával készültek, vagy amelyekhez társszervezőkként, illetve egyszerű résztvevőkként csatlakoztunk. Olykor igyekeztünk katalizátorai lenni egy-egy témának, azzal a megfontolással, hogy gyakorlati haszna is legyen a dolognak.

A munkánk iránti érdeklődés változatlan. Tisztában vagyunk azzal, hogy akkor van igazán értelme a tevékenységnek, ha pontosak, naprakészek és sokoldalúak vagyunk.

Szép új világ Etéden – Fotó: Farkas Antal

Terepmunka falusi helyszíneken

Ha tehettük, sokat tartózkodtunk terepen. Kiváló lehetőséget szolgáltatott erre a Bánja-e a székely? című riportsorozatunk, amelyet 2019-ben indítottunk. A Hargita megye udvarhelyszéki területén működő 23 községi önkormányzat közül 11-et látogattunk meg, összesen 32 településen jártunk, 25 írást publikáltunk a portálon, illetve a Hargita Népe és a Háromszék hasábjain. Ez a sorozat 2020-ban folytatódik, és – reményeink szerint – idén, ebben a formájában véget is ér. Egyik célunk, hogy kötetként is napvilágot lásson, hiszen számtalan felvétel, új információ bukkan fel menet közben. Olyan könyv lebeg lelki szemeink előtt, amely interaktív módon is él, működik a továbbiakban, és a világhálóra kapcsolódva képes lesz velünk, illetve az adott tájban is együtt lenni velünk a továbbiakban az olvasó.

Világháborús emlékmű és tájháznak szánt bennvaló Siklódon – Fotó: Simó Márton

A módszertan alig változott, itt-ott finomodott, de továbbra is az a cél, hogy Orbán Balázs, Jánosfalvi Sándor István, Bartha Miklós, Balázs Ferenc, Bözödi György nyomában járva, Beke György, Cseke Péter, Oláh Sándor, Sepsiszéki Nagy Balázs falu- és társadalomkutató írásai nyomán mutassuk meg az összképet, különösen figyelve a falvak építészetére, az igény és az ízlés alakulására. Ilyen téren – bár eszközeink szerények – igyekszünk beavatkozni, és oda hatni, hogy a térben illő forma fogalmazódjék meg és váljék valósággá, hiszen a településkép, a népi építészeti stílus, annak ismerete, az anyaghasználat épp olyan fontos része identitásunknak, mint az anyanyelv, mint a népi viselet, vagy a hit, s a munkakultúra.

A tervezett tájékoztató tábla abásfalvi változata

Tematikus konferenciáink mellett több alkalommal szerveztünk kihelyezett tanácskozásokat – Homoródalmáson, Abásfalván,  Zetelakán – , amelyeken faluképvédelmi-táblákat mutattunk be.  Hosszabb távon, ha sikerül ilyen eszközöket minél több településen kihelyezni, akár azt is elérhetjük, hogy megvalósuló épületek és felújítások által akár pozitív irányba mozdítjuk el. A helyieknek és a vállalkozóknak fantáziát kell látniuk a megfelelő és hagyományhoz illő kivitelezésekben.

Az Élő Székelyföld Egyesület és barátainak egy csoportja 2020. március 8. és 15. között szakmai kirándulást szervez Dél-Tirolba, ahol az autonóm közigazgatás struktúráit, valamint a vidéki gazdálkodási és építkezési kultúrát kívánja tanulmányozni. A látogatás nyilvánvaló célja a kapcsolatteremtés és a látottak hasznosítása mindennapi életünkben. Ide vonatkozó részletek ITT olvashatók! A kirándulás tervezett időtartama, programja, ára a továbbiakban még változhat.

III. Sóvidék Népviseletben 

Folytattuk a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főtámogatásával zajló népviseleti seregszemléket.

Csoportkép istentisztelet után

A múlt évben Siklódon tartottuk meg ezt a rendezvényt, amely egyre inkább beivódik a köztudatba és egyre jelentősebb tömeget vonz. A következőt 2020. július 4-én tartjuk Alsósófalván. Távolabbi terveink közt szerepel a program más vidékeken történő meghonosítására. Jó lenne átlépni a Felső-Nyárádmentére, illetve Erdővidékre is.

A zöld ág reménysége II.

Folytattuk az atyhai templom újjáépítésének támogatását, illetve dokumentáltuk a munkálatokat, majd a felszentelés mozzanatait is. Ez a megörökített pillanat kiemelkedő egyháztörténeti értékkel is bír, hiszen ez volt a most leköszönt Msgr. dr. Jakubinyi György érsek atya utolsó templomszentelési szertartással együtt celebrált szentmiséje.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása jóvoltából kötetet adtunk ki az eseményekről, illetve egyórás dokumentumfilmet is készítettünk. Az atyhai projekt a továbbiakban civil szinteken folytatódik.

Írásunk a továbbiakban frissül!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport   

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.