FERTŐS VAGY FERTŐTLEN?

Ilyenkor, év végén, év elején átlépünk egy mezsgyén. Vagy legalábbis úgy gondoljuk… Az utóbbi napokban sokat foglalkoztunk a harminc év előtti eseményekkel. Próbáltuk újrarendezni sorainkat. Igyekeztünk „hadrendbe” állítani gondolatainkat. Úgy emlékszem vissza, hogy három évtizeddel ezelőtt úgy ünnepeltünk, mint még soha. Legalábbis mi, ezek a generációk, akik akkor éltünk, és még most is jelen vagyunk ezen a földön.

Csakhogy a létezett szocializmust követő valóságos forradalom utáni harmincegyedik esztendőben is az az érzésünk, hogy egyáltalán nem vagyunk biztonságban. Szokták mondani, hogy nem tesz jót az Európai Unióban egy kisebbségnek, ha „mindene” megvan, hiszen akkor elkényelmesedik, és fennáll annak a veszélye, hogy feladja önmagát. Hogy elhányja magától az értékeit, amelyekért annyira küzdött, s amelyek fenntartották, létjogosultságát biztosították letűnt és sötét korokban.

Látszólag minden rendben van. A többség oldaláról folyamatosan olyan jelzések érkeznek, hogy soha ilyen jó dolgunk nem volt. Ők csak tudják! Holott igazán ezt csak magunk érezzük. És nincsen béke. Nincs harmónia bennünk. És ami van a házunk táján, az sem igazi.

Az ország, illetve az állam „legfelelősebb” vezetői közt most két olyan egyént látunk, akik az elmúlt száz év nyomát mélységesen a lelkükön viselik. Idegenné lett arcuk saját fajtájuk tükrében. Olyan „steril” szövegek hangzanak el részükről, amelyek vetítik és árnyalják a sötét jövőt. Ha nem figyelünk oda kellőképpen, mi is olyan “jó románokká” lehetünk, mint eme ország és kormánya fő-fő elnöke. Olyanokká válhatunk, akiknek lelkében teherré válhat a kisebbségként való létezés.

Több mint bizonyos, hogy a következő esztendőben, amely évszázadot kerekít Trianon óta, és megszegi a másodikat is, folytatódik, felerősödik ismét az a retorika, amely felszabdaltatásunkat dicsőséges tettek sorozataként könyveli el, s amelyet illene mioritikus megadással fogadnunk. Nagyon remélem, hogy ez nem következik be. A borgőzös és öntelt szöveg jönni fog onnan, „mert jönni kell”, ám remélem nagyon, hogy nem hat végzetes mételyként. Képesek leszünk „vallani és vállalni”, hogy térfelünkön ma, holnap és holnapután is átok ez a kisebbrendűségi állapot. Megéljük ugyan, elfogadjuk, de csak a változtatás állandó kényszere mentén. Mert addig vagyunk. És csak így remélhetünk magunknak holnapot. Hogy lehessünk.

Megörvendeztet ugyan, hogy pentaton dallamok élnek bennünk. Megvigasztal, hogy a pvc-csomagoláson is átdereng, felfeslik a valós érték. Megerősít, hogy olykor kedvünk van, tudás és akarat munkál bennünk a másság méltó viselésére. Viszont legalább ugyananyira fáj a csendes elmúlás is, amely miközben kél a remény egy-egy városi gyülekezetben, vagy felharsog bátran egy-egy össznépi rendezvény kórusaiban, de letaglóz mindjárt a fehér falaknak mondott prédikációk hallatán és az üresen tátongó népházakban, amelynek rozsdás lakatját csak torozók nyitják meg néha-néha. Megörvendeztet a távolság ígérete, az utazási és helykeresési kedv, a pénz, a vér-idő-áldozaton vásárolt dzsip, a korszerű mozdulat, mely képernyőt simogatva küldöz nyálas üzeneteket az éteren át, de rögvest letaglóz, ha elhal itt-ott egy-egy utca, ha összeomlik egy-egy öreg ház, hogy aztán a hamvakon poszt-valami, székelyek-utáni jövő támadjon elénk új anyagok, új formáival a tápos ivadéknak.

Lakatlan helyenként ez a táj. Olyan, mintha nem szeretnénk, és nem kívánnánk benne élni-halni, holott eleink puttonnyal hordták a földet a dombokra, s nem győzték alágörgetni, kupacokba hányni a kiszántott követ, amelyből aztán oly sok fundamentum épült a házak meg a csűrők talpfái alá, életszert kerítő és évszázakig tartó falazat a jövőnek.

Itt van a lent és a fent párhuzamos együttléte. A fertő és a fertőtlenség. A kétely és remény biztat. Illetve taglóz. Kedvetlenít. Úgy lenne jó, hogy eztán legyen kevesebb az átok.

És gyakorító áldást hozhasson számunkra minden egyes szívdobbanás.

Címkép: Madarasi-Hargita

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.