Ki Mit Tud? versenyre hív a Charta XXI – 2020 A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS ÉVE

Karácsony jön, már megindult az üdvözletek árja. Rokont, közeli s távoli barátot, alig ismerőst is megillet ilyenkor egy jókívánság. Ki kellemes, ki boldog, ki áldott ünnepet kíván, s többnyire mellé teszi az újévre szóló jókívánságot is.

A nemzeti összetartozás éve jön. Ezért a megbékélési mozgalom híveként arra kérlek, hogy az ünnepi üdvözletek küldésekor fordíts különös figyelmet a határokon kívül élő ismerőseidre, hogy köszöntésed nyomán érezzék is az összetartozás melegét. Jókívánságaink árjából ne maradjanak ki a szomszéd államok többségi nemzeteihez tartozó ismerősök se. Valamit jó lenne talán itt a Kárpát-medencében megélni abból, amit karácsonyi békének szoktak nevezni.

Reneszánsz loggia Ürmösön – Albert Levente felvétele

A nemzeti összetartozás évével összhangban a Charta XXI Facebook-oldalán egy sajátos Ki Mit Tud? versenyt kezdtünk. Az alapötlet Gál Péter charta-társunké. Ő kiválasztott 366 határon túli települést. Az év minden napjára jutna egy, de egy kicsit gyorsítunk, szeretnénk június 4-éig befejezni a sorozatot.

Csonoplya – Mit tudunk erről a településről?

December 15-én már megkezdtük a versenyt: rendre kiteszünk egy képet a települések egyikéről, s a résztvevőktől azt kérjük, hozzászólásban írják meg, mit tudnak az illető faluról, városról. Az eddig bejött hozzászólások azt a reményt hordozzák, hogy érdemes ezt a játékot végig vinni. Mivel többnyire kistelepülésekről van szó, általában kutakodni kell, ha valaki hozzá akar szólni. A megszerzett tudás örömén túl a legjobb hozzászólókat a sorozat végén jutalmazzuk: a verseny százezer forint összdíjazású lesz. A díjazásra adományozóink nagylelkűsége ad lehetőséget, amit ezúton is köszönünk.

Abrudbánya?

A versenybe bármikor be lehet kapcsolódni, csak vissza kell lapozni a hírfolyamban. Eddig nyolc települést neveztünk meg, a következő napokban ehhez folyamatosan jön majd egy vagy kettő. A kiválasztott határon túli települések többnyire kis faluk, a legtöbbjéről tehát csak kevesek hallottak. De nem túl nagy fáradság egy kicsit kutakodni az interneten, a résztvevők hamarosan tapasztalhatják, hogy egy egészen új világ tárul fel előttük. Ha azután a nemzeti összetartozás évében valakik netán még a kapcsolatot is felveszik az ott élőkkel, akkor a Ki Mit Tud? versenyünk túl is teljesítette legszebb reményeinket. Mint minden ilyen versenyben annál, hogy ki mit tudott eleve, értékesebb, hogy ki mit tudott meg a felkészülés során. Épp ez a cél: bővüljenek ismereteink azokról a településekről, amelyek szerényen, csöndben meghúzódnak a Kárpát-medence valamelyik szegletében. Ez a figyelemfelhívás üzenet is az ott élőknek, hogy tudunk róluk, figyelünk rájuk. Ha esetleg eddig nem tettük volna, akkor ezután.

Jelenleg a https://www.facebook.com/ChartaXXI/ oldalon a versenyhez tartozó és az egyéb bejegyzések egymás mellett vannak. A verseny kedvéért azokat a bejegyzéseket, amelyeket erre az oldalra szoktunk tenni a Charta Facebook-csoportjában helyezzük el, s a verseny alatt a Charta oldalán csak a Ki Mit Tud jelenik majd meg.

Zsitvagyarmat?

A sportversenyeken is előfordul, hogy valami miatt a versenyt le kell állítani. A mi esetünkben ez az érdeklődés hiánya lehet. Tudjuk, hogy sokan nem szeretik a Facebookot, amit meg is értünk. Aki már túltette magát az ellenérzésein, mint én is, vagy épp most adja fel az ellenállását, szánjon rá egy kis időt, s gazdagítsa hozzászólásaival az oldalt. Aligha akad valaki, aki minden településhez hozzászól. Mi annak örülnénk, ha sokan vennének részt legalább pár hozzászólással. Fél év alatt sok kicsi sokra mehet. Nem titok, az is célunk, hogy a jelenlegi hozzászólók száma tetemesen bővüljön. Nagyon-nagyon reméljük, hogy nem kell lefújni az első charta ki mi tud próbálkozást.

Visszatérve a karácsonyra, ennek az ünnepnek a varázsa majd mindenkit megragad. A legtöbbet azoknak mond, akik nemcsak úgy általában ünneplik a szeretetet, vagy Jézus Krisztus születésnapját, hanem valamiképp bennük magukban is megszületik a Megváltó. Ez már az ember lélek legmélyére vezet, de ez az igazi öröm forrása, legyen részed benne.

Legyen hát áldott, s épp ettől boldog a karácsonyod, újesztendőd!

Ezt kívánja a Charta XXI csapata és
dr. Surján László

U.i.: Ne feledd, nemzeti összetartozás évi Ki Mit Tud verseny van! Számíthatunk rád?

A Charta XXI közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.