CUKOR.BAJ – Farkas Wellmann Endre egészséges hozzáállása – NAPLÓ, BETEGSÉGTÖRTÉNET, SZÉPIRODALMI IGÉNNYEL

A székelyföldi turné utolsó előtti állomásaként szombaton este a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szent István termében mutatták be Farkas Wellmann Endre kötetét. A rendhagyó bemutatón – ahol beteg és orvosa beszélgetett – Demeter Sándor Lóránd unitárius lelkész elöljáróban elmondta, a szerzőt elsősorban költőként ismeri a közönség, majd próbálta behatárolni a könyv műfaját, amely lehet akár irodalmi betegségnapló is, hiszen a szerző betegségtudatoz való viszonyát, tapasztalatait, érzéseit és érzelmeit rejti. „Ez a könyv a félelemről szól, és a félelemben arról, hogy mégis van emberi és isteni segítség is” – fogalmazott a lelkész.

Demeter Sándor Lóránd unitárius lelkész. dr. Lőrinczi Csaba belgyógyász-diabetológus és a Farkas Wellmann Endre író-páciens – Farkas Antal felvételei

Farkas Wellmann Endre örömét fejezte ki, hogy betegsége kezdete után tíz évvel egy pódiumon ülhet dr. Lőrinczi Csaba főorvossal, aki diagnosztizálta a II-es típusú cukorbetegségét. és akinek azóta is sok mindent köszönhet, talán azt is, hogy ennyi év után nem csüggedten és depressziósan jött el. Úgy érzi, olyan könyvet írt, amellyel a diabetológusok munkáját is segítheti, ugyanakkor segít a betegségben szenvedőknek is szembenézni önmagunkkal.

Sokat segít a beteg és az orvos közötti jó kommunikáció

A könyv kapcsán a szerző elmondta: nem szépirodalmi jellegű könyvet szeretett volna írni, de talán különösebben nem is az, bár sokan valódi irodalmi értéket tulajdonítanak neki. Az elsődleges szándéka mégis az volt, hogy írjon egy tisztességes könyvet a cukorbetegségről. Mivel népbetegségről van szó, a betegségről terjedő tévhitek és a vele kapcsolatos információk olyan mértékben vannak jelen, hogy az érintettek nem tudnak eligazodni ebben az információhalmazban. Köztudott az is, hogy minden súlyos betegségnek meg van a maga ipara. A szerző arra is felhívja a könyvben a figyelmet, hogy a rengeteg alternatív gyógymód – amit a piac kínál, vagy gyúr le a beteg torkán – nem biztos, hogy a javát szolgálja.

Wellmann azt is elismerte, hogy a Lőrinczi doktor által az első, tíz évvel ezelőtti konzultáción mondottakat nem írta felül az a több tízezer oldalnyi szakirodalom és információ sem, amit azután szerzett be. Nem csupán a betegeknek, hanem az egészséges embereknek is javasolni kellene: kevés szénhidrát, sok mozgás, illetve a betegségben szenvedőknek gyógyszer. Kilenc év alatt rá kellett jönnie, hogy bármit tehet, vehet az ember, vagyont költhet extra készítményekre, jobb úgysem lesz az élete és elegendő betartania ezt a három dolgot.

A könyv születéséhez nagyban hozzájárult egy cukorbetegeket tömörítő Facebook-csoport is, ahol a szerző szerint bődületes hülyeségek jelennek meg olykor, s ijesztő, hogy néhányan fel sem fogják, hogy milyen kockázatnak teszik ki magukat és milyen veszélyben élnek.

Dr. Lőrinczi Csaba belgyógyász, diabetológus szakorvos szerint a mértékletesség a kulcsa mindennek, ez az egyik alapelv, ami minden egyes cukorbeteget kellene vezényeljen, hiszen általában az emberek hajlamosak többet enni, mint amennyire szükségük van. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a diagnózis felismerésekor valójában még nem beteg senki, csupán cukor anyagcserezavara van a páciensnek és csak idővel, 10-15 év múlva alakulhatnak ki szövődmények, amit kellő odafigyeléssel meg lehet előzni. Semmivel sem rosszabbak az életkilátások, mint azoknak, akik nem szenvednek ebben a rendellenességben. A jól karban tartott cukorbaj kisebb valószínűséggel okoz problémát.

– A II-es típusú cukorbetegség 40-50 évvel ezelőtt a 30-40 éves korosztálynál jelentkezett, és a 60-70 éveseknél csúcsosodott ki. Manapság egyre inkább jelenik meg már serdülőkorban, ami azt jelenti, hogy ötven éves korukra már nagy bajok lehetnek. Ezért is lenne nagyon fontos hangsúlyt fektetni a gyerekek táplálkozására – mondta a főorvos, majd azt is elárulta, hogy míg a kilencvenes évek elején leginkább a városon lakókból kerültek ki diabéteszesek, manapság már a fizikai munka hiánya és az egészségtelen táplálkozás miatt a vidéken élőket is ugyanúgy érinti.

A bemutatón nem csak a cukorbetegség körüli mítoszokat sikerült lerombolni, hanem mind a szerző, mind az orvos egy egészséges képet adott a betegségről, amivel együtt lehet élni.

Nagyálmos Ildikó


Farkas Wellmann Endre: Cukor.baj – Kézikönyv kezdő, haladó és leendő II-es típusú cukorbetegeknek. PARTVONAL, Budapest, 2019. 204 old. Ára: 3499 Ft.

A testet, amelyben élsz, csupán a földi élet idejére bérled. Csak a túlsó kapuig cipelheted, ott kiszállsz belőle, és visszaadod a Földnek. Az emberi test a teremtés csodája, amíg egészséges. De mihelyst elromlik, ugyanannak a teremtésnek a végérvényes csődje. Tákolgatni, javítgatni lehet, mint mindent, ami anyagból van: ez az orvostudomány kihívása. A benne való élés pedig a mindenkori emberé. Minden gyógyíthatatlan betegség önnön kicsinységünkre figyelmeztet, de emberi felelősségeinket is számon kéri. Ez egy szomorú könyv, mert az életről szól. “Izgalmas utazásra hívja F. W. E. az olvasót: a gyakorló cukorbeteget, a potenciális cukorbeteget, de azt is, aki sosem lesz cukorbeteg. Az utazás az elzárkózástól (ez nem velem történt, és én amúgy sem lehetek beteg) az elfogadáson át a betegséggel való megbarátkozásig vezet. Miért éppen én? Mit tettem, és mit nem tettem, hogy beteg legyek? Hogyan fogadom el? Kire bízhatom? A szerző számos konkrét, de filozófiai kérdést is felvet, és ügyesen terelgeti az olvasót, hogy a válaszokat megtalálja. A végső következtetés: segítséget kaphatsz (ha arra méltóvá tudsz válni), de a legtöbbet magadnak kell megtenned, hogy együtt tudj élni – és jól tudj együtt élni – a betegségeddel.” -írja F. W. E. könyvéről Dr. Radó Gábor. 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.