BUKAREST – ARÁNY – A BALASSI INTÉZETBEN

A Művészek Atyhai Társaságának az Arány jegyében született tárlatával folytatódott az intézetben a jeles kortárs erdélyi képzőművészeket bemutató kiállítás-sorozat. A bukaresti kiállítótermekben az athyai Kakasülő galériában évente csoportos kiállításon részt vevő Vinczeffy László, Kuti Dénes, Kuti Botond festményei, Bocskay Vince, Sánta Csaba, Vargha Mihály és Berze Imre szobrászati alkotásai láthatók.

A kiállítás december 19-ig tekinthető meg.

A kiállítást a művészek jelenlétében Vargha Fruzsina művészettörténész nyitotta meg. A művészettörténész fiatal kora ellenére is már évek óta figyelemmel követi e művészcsoport tevékenység tevékenységét.

Arany – az idei katalógus borítója

Részlet a kapcsolódó dolgozatból: “Mit jelenthet Erdély a képzőművészetben? Mit jelent Sóvidék fogalma? Mi is a kortárs képzőművészet? Kérdések, melyekre a Művészek Atyhai Társaságának és a Kakasülő Galériának talán vannak válaszai. Kérdések, melyekre a kiállító hét művész mindegyike egyedi megfogalmazásban válaszol. Van, aki a formák, van, aki a színek, van, aki a vonalak adta lehetőségek által kíván megnyilatkozni. Különbségek ezek, melyek anyagokat, eszközöket, módszereket jelölnek, de nem különálló értékrendeket. Az egymástól eltérő alkotói nemek rávilágítanak egy alkotói sokszínűségre, a kiállított alkotások pedig egy művészcsoporton belüli kohézióra, ritmusra.

Vargha Fruzsina művészettörténész – archív felvétel – Hirmondo.ro

Jakobovits Miklós meghatározása a legelső kérdésre, az erdélyiségre vonatkozóan, olyan jelzőkkel válaszol, mint a hagyományhűség, a gyökerekhez, otthonhoz, családhoz való ragaszkodás, az itthon alkotás élménye. Ez lenne Erdély a művészet világpalettáján. Évtizedekkel később ehhez az értelmezéshez talán még hozzáilleszthetnénk a közösségszervezés fogalmát, mely a megmutatkozó alkotók mindenikét a legteljesebb mértékben meghatározza.

Az Arány jegyében fogant kiállítás megnyitóján – Atyha, 2019. június 29.

A tárlaton mindezen megállapítások legitimitást is nyernek. Szobrászat és festészet, doméniumok, melyek a képzőművészet magját, gyökerét és valamiképpen alapját képezik. Életutak, melyek sokszor társulnak egy-egy közösségteremtő foglalkozáshoz, mint a tanári pálya vagy egy múzeumi munkakör. Otthon, család és leginkább barátságalapú szerveződés. Definiálhatnánk így tulajdonképpen a Művészek Atyhai Társaságát, melynek kirobbanási központja éppen az a Sóvidék, melynek meghatározása szerteágazó. A régiót immár néprajzi és természetrajzi jelentőségén túl a képzőművészet is segíti térképre helyezni, és azon a helyen megszilárdítani. A helyszín leírásába fél évtizede a forgatós táncok, a világszerte híres szőttesek, a történelmi valóságok és a természet adta különlegességek mellé bekerülhet a csűrben kialakított Kakasülő Galéria is, mely a csoportosulás bölcsőjéül szolgál.

És hogy mit jelent a kortárs képzőművészet? A kérdés rendkívül kétélű és néha nehezen megragadható, hiszen tekinthetjük kortárs alkotónak azt, aki ma élő és jelenlevő, de ugyanakkor fedheti azt az alkotót is, aki a ma kérdéseit, problémáit, a korszak ideáit boncolgatja munkái által. A tárlaton végighaladva azt mondanám, hogy a 2014 óta működő csoport mindkét esetet alátámasztja. Láthatjuk a festék újfajta, robbanásszerű, néha fotográfiát idéző, illetve esetenként faktúra alapon történő felhordását. Felismerhetjük mindennapjaink valóságát, álmait, földi és szellemi vonatkozásait. Szembesülhetünk a szobrászat különböző anyagokkal való játékával, patináinak, színeinek különbözőségeivel, felületeinek amplitúdóival. A sima és a durva részletek kontrasztjával, a természet adta lehetőségekkel, az organikus anyagok szépségével vagy éppen a bronzba öntött más dimenziók átjáróival. Mindezekhez a technikai megvalósításokhoz pedig végezetül társítsuk a sós levegőt, a témák hazaiságát, a kibontakozó hangulatok erejét, nyersességét vagy éppen a helyi mítoszokat, mely elemek mindegyike aktualizáló, ugyanakkor új szervezőelvként, új távlatként működik.”

Címkép: Kuti Botond – Evocatio 2.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.