KISSOLYMOS – Művelődésszervezők tanácskoztak

A kulturális cselekvés fő célja és értelme a közösségi élmény megteremtése – ez az alapgondolat határozta meg a közelmúltban tartott kerekasztal témáit. A kissolymosi kultúrotthonban gyűlt össze az udvarhelyszéki művelődésszervezők egy lelkes csoportja szerdán, november 27-én – összesen 39 fő –, akik főfoglalkozásban, civilként illetve magánemberként vesznek részt a kulturális élet, a hagyományteremtő és -őrző folyamatokban.

Kellemes csalódás éri a látogatót Kissolymosban – viszonylag rendezett a környezet, jó állapotúak a középületek, és jelentős a megmaradt népi építészeti elem is – odafigyeléssel egész utcák mutathatnák fel a klasszikus településképet. Mindezekről majd egy következő írásunkban számolunk be.

P. Buzogány Árpád művelődésszervező, író, szerkesztő, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa elmondta, hogy a rendezvény házigazda-témavezetőjeként nem tudta ugyan a helyszínre szállíttatni a tágabban értelmezett Udvarhelyszék minden kisrégiójából az érintetteket, ezúttal kimaradt a Sóvidék, a Hegyalja és a két Homoród-mente alsó szakasza – lövétei és szentegyházi szakemberek jelen voltak, de Homoródalmás, Oklánd és Homoródszentmárton képviselőinek szállítására szükség lett volna további járművekre –, többen viszont annyira fontosnak tartották ezt a megbeszélést, hogy saját gépkocsikkal érkeztek a helyszínre.

Miután a jelenlevők elfoglalták helyeiket a kultúrház nagytermében, a szervező arra kérte a szakembereket, hogy ki-ki mutassa be röviden az intézményt, amelyet képvisel, illetve beszéljen a megvalósított és a tervezett programokról. Egyáltalán nem volt véletlen, hogy önkormányzati vezetők és dolgozók, pedagógusok, civil szervezetek képviselői, lelkészek, kántorok, önkéntesek, nyugdíjasok egyaránt ültek az asztaloknál. Ez a színesség és a sokoldalúság jellemzi és alkotja a kultúra, a közművelődés egészséges szövetét, amely egy-egy településen működik. Nem egyformák a települések, gyakran nem is a népes falvak azok, ahol rendkívüli dolgok történnek, máskor pedig nagyobb lélekszámú községekben sorvad el a látható és markánsan megmutatkozott tevékenységek egy-egy típusa, s a máskor természetesen működő kulturális jelenségeknek és folyamatok hol felerősödnek, hol pedig elhalványulnak, de arra valók a közművelődés szakértői, hogy összehangolják és kezdeményezzék, olykor irányítsák ezeket.

Kardos Ibolya iskolaigazgató és P. Buzogány Árpád

Románandrásfalva és Újszékely község településeinek tárgyi és szellemi örökségének bemutatását hallhattuk Kardos Ibolya kissolymosi és Orbán Erika Gabriella újszékelyi iskolaigazgató jóvoltából. Mindketten helytörténeti megközelítéssel érkeztek a jelenhez.

Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkész, aki immár évtizedek óta jelentős eredményeket ért, ér el a közösségi munkában, amelyet folyton bővít és merészen alakít a maga környezetében, felvázolt egy teljes esztendőt, amelybe beágyazódnak az általa kezdeményezett programok.

Kincses Kálmán református lelkész

Ő az a példát mutató lelkész, aki soha nem zárkózik be a templom, vagy a parókia falai közé, hanem megragad minden alkalmat, hogy hívei között lehessen. Az épp most vasárnap (december 1.) kezdődő adventi időszaktól, az Erzsébet-naphoz (november 19. ) kapcsolódó rendezvényekig tekintette át az évet. Gyülekezetében sikerült rendszeresíteni a betlehemes-játékot és a kántálást, a farsang kezdetét, március nyolcadikát, a húsvéti locsolkodást, a pünkösdi királyválasztást és királynézást, a szüreti bált és a három testvér-településsel rendszeresített találkozásokat, amelyek valóságos fesztiváljellegűek, nagyon oda kell állnia kicsinek és nagynak, hogy megfelelően szóljon. A lelkész elmondta, hogy amikor elkezdte a barantázás – a történelmi magyar harcművészet – oktatását,

azt mondták az idősebb hívek, hogy  „a pap meg van veszve”

– nem imádkozni és viselkedni tanítja a gyermekeket, hanem verekedni. Javasolta akkor, hogy várjanak türelemmel az emberek, mert, ha nem lesz jó az eredmény, akkor abbahagyja. Pár év múltán megmutatkozott a siker, s az egyházközség büszke erre a foglalatosságra, nem beszélve arról, hogy nőtt a fiatalok állóképessége, erősödött a csapaszellem bennük, nőtt a szülőföld iránti ragaszkodás, és a barantások közül komoly értelmiségiek és gazdálkodók kerültek ki, akik otthon maradtak. Így lett jó kántora, harangozója a gyülekezetnek. És ennek a ma már népes csoportnak a tagjait más alkalmakkor is be lehet „fogni”.

Egy régi agapé  Kissolymosban – eleink is szerettek együtt lenni

Az a lényeg, hogy legyen összhang és kapcsolódás a különböző generációk és az itt együttlakó nemzetiségek között, mert Udvarhelyszék peremén, ahogy mondják: a „székely partiumban”, több nemzetiség osztozik a közös élőhelyen, magyar, román és cigány hagyományok együtt és egymás mellett éléséről van szó, amelyek értékére és sokszínűségére érdemes odafigyelni. Az odafigyelés egyébként kötelesség.

Emlékkép egy székelyszenterzsébeti szüreti bálról

A „vagy-vagy” helyett az „is-is” elvét kell érvényesíteni

Ha már ott voltunk Kissolymosban, akkor nem zárkózhattunk el attól, hogy betekintsünk a falu életébe. Nyilván, ez csak egy-egy rövid pillanatfelvétel készítésére volt elégséges. Ahhoz képes, hogy félreeső település, elmondható, hogy rendezett és kulturált falu. A helyiek igyekeznek a belterületen minden földdarabot megművelni. A határban sok a parlag.

Súlyos nyomai és következményei vannak a vadak túlszaporodásának. A vaddisznók, a szarvasok egyaránt képesek károkat okozni. A medvék jelenléte pedig mindennapos. Olykor az utcákon járkálnak. Arról számoltak be a helyiek, hogy a közeli Hidegkúton épp egy nappal korábban történt súlyos medvetámadás, amikor a nagyvad a saját udvarán támadt meg egy férfit, akit Székelykeresztúrra, onnan Székelyudvarhelyre, később a csíkszeredai kórházba szállítottak, ahol több életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

Lőrinczi Levente unitárius lelkész bemutatta a templomot és a gyülekezet kegytárgyait

A tanácskozáson jelen levő Lőrinczi Levente, kissolymosi unitárius lelkész röviden arról beszélt, hogy sikerült feltámasztania a kaláka-szellemet. Amikor a „kicsi kultúrt” – ahogy az unitáriusok közösségi házát nevezik – javították, megszólította a helyieket, és több mint ötvenen jelentkeztek, aminek az volt az eredménye, hogy a tetőt egy nap alatt újrafödték. Ugyancsak nagy volt a lelkesedés a templom és a hozzá tartozó épületek renoválásakor, a területrendezés, a gyepesítés idején, hiszen életkortól, fizikai erőnléttől függetlenül kalákáztak a hívek.

A fiatal lelkész a Kolonics-orgona felújítását tervezi a közeljövőben, ahhoz kell előteremteni mintegy hetvenezer lejt, mert szú rágja annak a faszerkezetét, és fennáll a veszélye, hogy pár év alatt teljesen elpusztul.


A találkozás hasznos volt. Igaz ugyan, hogy a résztvevők zöme személyesen ismeri egymást korábbról, hiszen számos találkozási lehetőség kínálkozott eddig, de voltak újdonságok, voltak olyan módszertani megoldások, amelyeket érdemes átvinni más településre. És érdemes figyelni a különböző intézmények és szervezetek közti együttműködésre, mert az segít.

Elhangzott a tiszta forrásra való hivatkozás. Konkrétan. Nem zene, nem szellemi hagyomány kapcsán. Szerveztek már olyan programot, amelyben az volt a résztvevők feladata, hogy járják körbe a falujuk határát és tisztítsák meg a kutakat, csorgókat, forrásokat – bár csökkent a szerepük a közhasználatban, hiszen vízvezeték-rendszerek épültek immár minden községben, az állatokat is többnyire „hálózati” vízből látják el –, de tudatosítani kell, hogy alternatív megoldásként, illetve turisztikai szempontból ezekre továbbra is szükség van. Menet közben – hiszen idősebbek is együtt vannak a felnövekvőkkel – jó megtanulni a dűlőneveket, s azt is, hogy kinek-kinek hol van a földje.

A szerző felvételei

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.