KIRÁNDULÁS DÉL-TIROLBA

A tavasszal tartott zeteváraljai tanácskozásunk alkalmával, egyik meghívottunk, Szentes Antal erdőmérnök-menedzser, megyei tanácsos előadása hatására született meg a gondolat az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport tagjaiban, illetve barátaiban, hogy hasznos lenne egy tanulmányutat tenni Dél-Tirolba, ahol különböző szakterületeken dolgozó székelyföldi emberek társaságában tekinthetnénk be az ottaniak életébe, azzal a jól körülhatárolt céllal, hogy próbáljuk majd a látottakat hazai körülmények közt hasznosítani.

Szentes kolléga, aki fiatalabb korában éveken át dolgozott itt a mezőgazdaságban és a vendéglátásban, több hasonló utat szervezett ide mostanában, úgyhogy kellő tapasztalattal és rálátással rendelkezik ilyen téren.

Készített számunkra egy útiterv-vázlatot, amely 2020 márciusára lenne érvényes. Az időpont és a program nem végleges, csak irányadó. Az időtartam és az útvonal is tetszőlegesen alakítható. Kihagyhatók bizonyos programpontok, de újak is behihetők. Ami a magyarországi és a dél-erdélyi meglátogatandó helyszíneket illeti, azok igény szerint bővíthetők és változtathatók.

Egyesületünk elhatározta, hogy ezt a tanulmányutat “értékesíteni fogja”, népszerűsíti, és igyekszik feltölteni a helyeket 30 vagy 45 főre.

Egy megvalósítható útiterv – hét napos szakmai kirándulás (javasoljuk 2020 márciusára – a dátumok egyelőre nem rögzítettek, de lehetséges a március 8.  és 15. közötti időszak)

1. nap
19.00 – Indulás Csíkszeredából (Erőss Zsolt Aréna)

2. nap
18.00 – Érkezés Pradba – a Csíkszereda–Prad közötti távolság kb. 1600 km, a menetidő 20 óra – szállás az Astoria Panzióban (www.pension-astoria.it)

3. nap
8.00 – Reggeli
8.30 – Indulás Burgeisba – a Prad-Burgeis táv kb. 15 km, 30 perc
9.00–11.00 – Fürstenburg – A mezőgazdasági- és erdőgazdálkodási szakiskola megtekintése (Fachschule für Land-und Forstwirtschaft Fürstenburg, Burgeis 7, 39024 Mals)
11.00–12.00 – Tejfeldolgozó megtekintése (www.sennereiburgeis.it)
13.00–14.30 – Ebéd a Martell Hotel Restaurant-ban, Waldheim (Burgeis – Martell kb. 40 km, 1 óra (www.waldheim.info)
15.00–15.30 – Gyógynövényes cég meglátogatása – Südtiroler Kräutergold (https://kraeutergold.it)
16.00–17.00 – Pékség-látogatás – Naturns–Kastelbell kb. 10 km, 15 perc
18.00 – Paraszt-gazdaság meglátogatása és ugyanott vacsora (Niedermairhof) – Szállás az Astoria Panzióban-Prad (www.pension-astoria.it)

4. nap
8.30 – Reggeli – majd utazás a Prad–Sulden távon kb. 18 km, 30 perc
9.30 – A vízierőmű meglátogatása – Elektrizitaetswerk Prad (www.e-werk-prad.it)
11.00 – Közösségi fűtésrendszer megnézése – Fernheizwerk Sulden
12.30-13.30 – Ebéd Suldenben a Schaubachhütte Menedékháznál (www.schaubachhuette.it)
13.30–16.00 – Sízési lehetőség (http://www.seilbahnensulden.it)
19.00 – Vacsora Malsban (Pizzeria Hallenbad Mals, szállás az Astoria Panzióban – Prad (www.pension-astoria.it)

Ha nem indul a fenti videó, keresse itt: https://www.parconazionale-stelvio.it/en/the-national-park/the-10-municipalities/malles.html

5. nap
7.30 – Reggeli
8.00 – Indulás Bozenbe – Prad-Bozen kb. 90 km, 1,5 óra
10.00–12.00 – Autonómia Dél-Tirolban, Dél-Tirol tartomány kormányának működése –Südtiroler Landesregierung – Palais Widmann/ Landhaus, Silvius Magnago Platz 1. (www.provinz.bz.it/land/landesregierung)

13.00–14.30 – Ebéd
15.00–17.00 – Mészárszék, húsfeldolgozó, sonkakészítő-üzem és -múzeum meglátogatása – Speck Moser, Moser Speckworld – Naturns település
19.00 – Vacsora a Forst Sörgyár vendéglőjében (www.forst.it) – Szállás a Mitterplaserhof szállodában Algundban (www.hotel-mitterplarserhof.com)

6. nap
7.30 – Reggeli
8.00 – Indulás Magyarországra – a Merano–Sümeg táv 700 km, kb. 8 óra
14.00 – Útközben ebéd Szentgotthárd (https://andanterestaurant.hu)
7.00-21.00– Sümegi vár – Történelmi Lovasjátékok bemutató, középkori lakomával
(www.sumegvar.hu) – Szállás a sümegi Kapitány Panzióban (www.kapitany.hu). További részletek ITT találhatók!

7. nap
8.00 – Reggeli
9.00 – Indulás haza – a Sümeg–Csíkszereda távolság mintegy 900 km, kb. 13 óra, este 23.00 óra körül érkezés Csíkszeredába.

Költségvetés 1 főre: kb. 600 Euro (30 fő esetén). Értelemszerűen a résztvevők állják a tolmács és a két sofőr költségeit is. 

Tudnivalók a tanulmányútról

A részletes programot mindenki előre megkapja. A szervezők igyekeznek a tervezett menetrendet és ütemezést betartani, hiszen mindent lefoglalnak és előre egyeztetnek. A sofőrök a megfelelő megállókat, pihenőket kötelesek betartani, de kérésre máskor is megállhatnak.

Ha valaki majd a résztvevők közül a kinti szállásokról, étkezésekről számlát szeretne, azt időben jelezze, hogy tudjuk megoldani!

Amit nem tartalmaz a részvételi díj

Az úton menet (hétfő estétől kedd estig) mindenki a saját élelmét fogyasztja, hazafelé a vasárnapi reggeli után úgyszintén. A sífelszerelés bérlését is maga fizeti, hiszen mindenki saját költségre sízik. Felszerelés bérelhető, de akár itthonról is lehet hozni, mert a buszban elfér. Az italok saját plusz költséget képeznek, de azt is lehet hozni.

Egyéb kellékek: vastag ruha sízéshez, változatos, réteges ruházat, mert lehet helyenként enyhe időjárás is, viszont fent 3000 m magasságban zord körülményekre, hidegre és szélre kell számítani. Javasolt a bakancs, sapka, kesztyű együttese, de valamilyen ünnepi öltözet is – öltöny, zakó, pantalló – , fürdőruha, némi költőpénz (lej, forint, euró). És jókedv! Aki tud hangszeren játszani, hozhatja magával!

Biztosítást egyénileg kössön mindenki, és jó lenne azt kötelezővé tenni.

Kapcsolat: (+4)0743815149, aszekelyhaz@gmail.com.

Élő Székelyföld Munkacsoport


A márciusban tartott konferenciánkról, az életmód- és a falukép változásokról ITT és ITT olvashat.

Ennek az utazásnak kifejezetten az a célja, hogy a résztvevők összehasonlítsák a mai Székelyföld és Dél-Tirol építkezési kultúráját, az életmódbeli és a civilizációs különbségeket, illetve a hasonlóságokat, és felvázolják azt az utat, amelyen közösségünknek haladnia kellene – akár teljes vagy részleges autonómia híján is – , hogy felmutathassa és megőrizhesse értékeit, hogy egyáltalán fennmaradhasson ebben az embert próbáló, gyorsan változó és huzatos Európában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.