IVÓ – ELKÉSZÜLT AZ ELSŐ FEDETT LOVARDA UDVARHELYSZÉKEN

A tulajdonos és az üzemeltető vállalkozás, az ELK FARM Kft. menedzsmentje hívta meg szombat délre a lovassport szerelmeseit és a sajtó képviselőit az Ivói Lovasparkba, ahol egy impozáns épület átadására és megáldására került sor. A fedett lovarda a csíkszeredai Architectura Kft. tervei alapján készült, a benne levő pálya, ahol minden évszakban és bármilyen időjárási viszonyok közt lehet majd lovagolni 40 x 20 m-es, a teljes épület maga 56 x 22 m kiterjedésű, irodahelyiségeket, öltözőt, zuhanyzót, mellékhelyiségeket, kávézót, lelátót foglal magába.

A kivitelezést székelyudvarhelyi cégek végezték, és ugyancsak helyi szakemberek vállalták a gépészeti, drénezési és villanyszerelési munkálatokat. A különleges technológiával ragasztott, illetve szerelt fa- és fémelemeket viszont a nemzetközi szinten is elismert osztrák cég, a WOLF SYSTEMBAU GESELLSCHAFT MBH. szállította.

Mátyás Gábor plébános, mielőtt megáldotta volna az új lovardát, elmondta, hogy személyesen is fontosnak tartja ezt az új épületet, amelynek minden bizonnyal jelentős lesz a turisztikai vonzereje. Ő maga ugyan nem lovagol, de évtizedek óta részt vesz a helyi idegenforgalom szervezésében, közismert, hogy a zeteváraljai plébániát úgy alakította, úgy bővítette, hogy kis vállalkozása ma is jelentős tényező a faluban és a községben. Fontosnak tartja az együttműködést a különböző szereplők és tényezők között.

Albert András és a plébános úr

Ugyancsak a magánszféra és a magyar állami támogatás szerencsés összehangolásáról szólt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy mindig igyekeznek segíteni a vállalkozásokat, ahol lehet. Most nem anyagilag, hanem intézményi és hivatali, adminisztratív támogatást nyújthattak.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is fontos és idegenforgalmat élénkítő beruházásként emlegette a beruházást

Az avatószalagot Albert András tulajdonos-igazgató és Nagy Attila, Zetelaka polgármestere vágta át. Ezt követően meg lehetett tekinteni az épületet, majd kezdetét vette egy rövid lovas bemutató, amelyen gyakorlatilag kezdő – kisiskolások csoportja, akik pár hete-hónapja, esetleg egy-két járnak a lovardába –, majd haladó – 10-14 éves fiatalok mutatkoztak be –, végül pedig az „öregek” következtek, a tulajdonossal az élen „lovagolták be a pályát”, azaz vették azt valóságosan használatba. Egyébként előtte való nap Gyergyóban gyakorolták a koreográfiát, hogy minden rendben legyen – mondotta Albert András.

Kelemen Levente, oklándi unitárius lelkész hosszú évek óta lovagol, maga is szervezett országos hírű lovas-programokat, elmondta, hogy mindenkinek, aki emberekkel foglalkozik, illene lovat tartania.

„Mivel egy olyan állatról van szó, amely hosszú évezredek óta az ember közelében él, átvett bizonyos tulajdonságokat tőlünk, amelyeket őriz, és segít abban, hogy visszatanuljuk őket. Állóképességről, türelemről, kitartásról, együttműködési képességről van szó. De minden lónak külön titka is van, amelyet megoszt velünk, ha kellően érzékenyek vagyunk.”

Tegyük hozzá, hogy a ló segített minket abban, hogy megszelídítsük, műveljük és barátságossá tegyük a tájat, amelyben élünk, a magunk és közvetlen környezetünk hasznára és boldogulására.

Ilyen gondolatokkal térhetünk be ebbe a lovardába.

Nemcsak vendéget vonzó ez a hely, hanem örök nosztalgiát támaszthat, amelyet immár jobban és könnyebben lehet itt megélnünk minden évszakban és bármilyen időben, januártól decemberig.

A címképen Albert András tulajdonos és Nagy Attila polgármester a szalagvágás pillanatában látható.

Farkas Antal és Simó Márton felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.