VASÁRNAP ŐRTÜZEK GYÚLNAK AZ AUTONÓMIÁÉRT

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, és ezen alkalomból Székelyföld-szerte idén is őrtüzeket gyújtanak. A kezdeményezők ugyanakkor össznemzeti imádságra szólítják fel a Kárpát-medence magyar lakosságát.

Archív felvétel 2016-ból – Fotó: Vhegy.com

„Mindannyiunknak fel kell készülni arra, hogy október 27-én, Székelyföld autonómiájának napján, aláírásokat gyűjtsünk papíralapon, és minél nagyobb számban menjünk el délelőtt templomainkba imádkozni Székelyföld területi autonómiájáért, este 17.30-kor pedig egyszerre lobbanjanak fel az őrtüzek és a lármafák. Nagyvárosokban gyertyákkal fogunk gyülekezni, így Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél is az előbb megjelölt időpontban.

Székely tüzek – Fotó: Paramoral.eu (2015)

Kérem a széki tanácsok tagjait, hogy népszerűsítsék az október 27-i rendezvényt, hogy ezzel adjunk nagyobb súlyt Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó legitim követelésünknek. Továbbá kérek mindenkit, hogy ösztönözzék rokonaikat, ismerőseiket, hogy írják alá a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókra vonatkozó polgári kezdeményezését akár az online felületen, akár papíron. (…)

Minél nagyobb számban menjünk el délelőtt templomainkba imádkozni Székelyföld területi autonómiájáért!” – olvasható a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs közleményében.


Tudvalevő, hogy a székelység és az erdélyi magyarság autonómiatörekvései terén – bár időnként erőteljesen felszínre kerülnek – érdemi előrelépés parlamenti szinten nem történik Romániában.  Eredményt azonban csak kitartással lehet elérni. Ilyen szimbolikus cselekedet az őrtüzek gyújtása is

Minden magyar felelős minden magyarért!

A címkép nem valós – bármennyire is mondják egyesek – , hiszen jól láthatóan kirajzolódik rajta a Kárpát-kanyar, a  fénykört viszont valahová Horvátország területére helyezi itt a grafikus. A szövegbe illesztett fenti kép viszont egy realisztikusabb illusztráció, amely segíti a tájékozódást. Nincsenek őrtüzek, csupán a kontinens éjszakai fényeit látjuk (2016).

Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “VASÁRNAP ŐRTÜZEK GYÚLNAK AZ AUTONÓMIÁÉRT” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.