CAPA-NAGYDÍJ 2019 – BÁNHEGYESI ANTAL ORTODOXIA CÍMŰ SOROZATÁÉRT

Romániában a rendszerváltás óta több mint 7000 ortodox templom épült, és több mint ezer áll átadás előtt. Ez azt jelenti, hogy itt az elmúlt harminc évben minden második nap felszenteltek egy ortodox templomot. Szimbolikus térfoglalás. Így próbálja meg az állam igazolni, legitimizálni jelenlétét olyan helyeken is, ahol más nemzetiségűek élnek, s a hivatalosnak mondott görögkeleti felekezettől markánsan elkülönülő felekezetekhez tartoznak.

Az I. világháborút lezáró békeszerződés hozományaként Románia területe érdemtelenül megduplázódott. A különálló provinciák egyesültek egymással, megkezdődött a többféle kultúrával és a másfajta nemzeti identitással rendelkező lakosság centrálisan irányított egybeolvasztása.

A kommunista érában a nemzetépítés és a társadalmi-kulturális homogenizáció elsődleges terepe az oktatás volt. A rendszerváltás óta a kulturális homogenizáció új zászlóalja a nemzeti vallás, a román ortodox egyház.

Valóban erősödik a román ortodoxia szellemi befolyása, vagy csupán egy mesterségesen és központilag, Bukarest által elősegített gazdasági és ideológiai pozicionálásról van szó?

A romániai ortodoxok sem vallásosabbak más országok keresztény lakosainál. A román ortodox egyház ereje abban nyilvánul meg, hogy adómentességet és különleges kedvezményeket élvez, kvázi a leggazdagabb cég. Az építkezések 80%-át állami forrásokból fedezik.


CAPA-NAGYDÍJ 2019 KIÁLLÍTÁS

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2019. október 22. és november 4. között, mindennap 11.00 és 19.00 óra között. Ünnepnapokon zárva. (1065 Budapest, Nagymező u. 8., Capa Központ – Project Room)

A CAPA-NAGYDÍJ 2019 NYERTESE: BÁNHEGYESY ANTAL

A Capa-nagydíj 2019 tavaly októberben kiválasztott ösztöndíjasai egy kiállítás és egy nyilvános prezentáció keretében számol be a zsűrinek az elmúlt egy évben végzett munkájáról. A kiállításon a tavalyi pályázaton nyertes és azóta kiegészített, részben újragondolt sorozataikat mutatja be a Capa Központ Project Roomjában.

A két ösztöndíjas és munkáik címei:

Bánhegyesy Antal: Ortodoxia
Hajdú D. András: Szofi élete

Hermann Ildi, a Capa-nagydíj harmadik ösztöndíjasa 2019 januárjában tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Bánhegyesy Antal (1989) Kolozsváron született, a Báthory Líceumban érettségizett, majd a Kolozsvári Műegyetemen informatikusnak tanult. Mintegy tizenhét éve foglalkozik fotózással. A fényképezés szenvedélye 2014-től vált elsődlegessé számára, amikor képzésre jelentkezett Budapesten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakára (2014) – A díjátadón készült felvételt Szabó Gábor készítette (Origo)

Forrás: Capacenter.hu

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.