HOMORÓD-MENTE NÉPVISELETBEN – Idén Petek a házigazda

Immár hatodik alkalommal találkoznak a kisrégió falvaiból érkező népviseletbe öltözött csoportok. Amint azt már tavaly, Homoródalmáson megtudhattuk, idén a Kányád községhez tartozó aprócska falu, Székelypetek vállalta a házigazda szerepét.

Ez a hagyományos program, amely a Homoród-mentén kívül immár a Sóvidéken is szárnyra kelt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) támogatásával, annak vezetője, Szász Jenő fővédnökségével zajlik, lebonyolító partner a Petki Közbirtokosság – közölte Mihály János történész, az NSKI munkatársa, aki egyben a találkozók ötletgazdája, amelyet még a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont keretein belül indított el hat évvel ezelőtt.

Petkiek csoportja Homoródalmáson a 2018-as találkozón – Dávid Botond felvétele

Az egynapos program a megszokott forgatókönyv szerint zajlik, szombaton, szeptember 21-én, 10 órától kezdődően gyülekeznek a küldöttségek a petki tájháznál, ahonnan – zeneszóval – közös istentiszteletre vonulnak a templomba, majd onnan a művelődési házba, ahol ünnepi beszédek hangzanak el, majd megnyitják az Őseink viseletben című kiállítást.

Idén a szervezők – ígéretükhöz híven – bemutatják az A Homoród-mente viseletben című kötetet, amelyhez az elmúlt években, a tematikus kiállításhoz összegyűjtött fotográfiákból válogattak össze egy reprezentatív és igen színvonalas képi anyagot, amelyet két hely- és viselettörténeti tanulmánnyal egészítettek ki. Ezt követi a viseletek bemutatása, majd délután három órától kulturális műsor és közebéd a kultúrház előtti téren. A zenét Kelemen Géza (Abásfalva) hagyományőrző zenekara szolgáltatja.

A kötet védőborítójának előlapja

A rendezvényre két autóbusz szállítja az érdeklődőket: egy Székelyudvarhelyről (a Patkóból), egy másik jármű pedig Kápolnásfaluból (a központból) – mind a kettő 8.30 órakor indul. Érdeklődni, feliratkozni a 0746281013-as telefonon lehet.


A népviselet a nem szervezett csoportok, egyének számára nem kötelező, de az élmény fokozása végett a házigazdák és a szervezők ajánlják, hogy aki teheti, akinek van, vagy éppenséggel kölcsönözni tud, öltsön magára hagyományos népi ruházatot.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.