SZÉKELYUDVARHELY – Kemény mezőny alakult ki a 7. SICULUS fesztiválon

Tizenöt zenekar bemutatkozásával, előadásokkal, könyvbemutatóval, slam-produkcióval és négy koncerttel, archív felvételekből és a tavalyi fesztiválon készült felvételekből álló fotókiállítással, gyermekprogramokkal zajlott szeptember 6-8. között a 7. SICULUS fesztivál Székelyudvarhelyen a fesztiválhoz hangolt Márton Áron téren. A zenei versenyre benevező zenekarok nagy száma azt mutatja ma is hiánypótló és fontos egy nyilvános fórum, amely a külföldi rendezvényekre kényszerült zenészeink, énekeseink számára itthon teremti meg a bemutatkozás és az elismerés lehetőségét.

A SICULUS díjakat elnyerő zenekarok számára Erdély számos nagyszínpadán adódik lehetőség a fellépésre, több rádiótól és televíziótól kapnak meghívást – és ez a legfontosabb hozadéka a saját dalszerzeményt és magyar nyelvű dalszövegeket felkaroló seregszemlének.

A zsűri

Az eseménysorozat pénteken, szeptember 6-án 16 órakor szabadtéri ünnepélyes megnyitóval kezdődött, ahol köszöntőt mondott Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője, majd Boros Zoltán nagyváradi származású, Bukarestben élő zeneszerző, rendező, a Román Televízió Magyar adásának volt zenei szerkesztője, a SICULUS fesztivál felújításának egyik jelentős szakértő-támogatója. Felszólalt továbbá Bíró Barna Botond, a fesztivált főtámogató Hargita Megyei Tanács alelnöke, Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora és Imre Gábor, az eseményt társszervező Udvarhelyszéki Egyeztető Tanács (UIET) elnöke. Ezt követően Szécsi Zsolt műsorvezetésével elkezdődött a benevező zenekarok három napig tartó versenye.

Pénteken délután a C-sus-2, a Rafters, a Stonecrops és az 8LightMinutes zenekarok mutattak be 3-3 dalt a verseny keretében, este pedig a nemidevalók című zenés slam poetry műsort hallhattuk, zene: André Ferenc, szöveg: André Ferenc, György Evelin, Járai-Szabó Richárd, Tófalvi Előd.

A Csajod együttes dobosa

22 órakor kezdődött a tavalyi SICULUS fesztivál fő díját elnyerő 4S Street zenekar nagy sikernek örvendő koncertje, majd a Zújgében folytatódott a Fanky Jasonnel.

Szombaton 14 órakor a Siculus-szemle előadásaival folytatódott a műsor: Vigh Beáta szerzői jogokról, márkanév-bejegyzésről tartott előadást Gödri Ildikó, a Román Televízió Magyar Adása szerkesztője moderálásával. „A SICULUS fesztiválok múltja kötelez, mivel annyira régi márkanévről van szó, ezért tiszteletben kell tartani és ennek megvannak a jogi eszközei.” – hangzott el többek között a jogász előadásán, ahol azt is megtudhattuk, a 8/1996-os szerzői jogokat szabályozó törvény már régen elavult, hiszen időközben szükségessé vált a lemezgyártók tevékenységének és az előadók tevékenységének a szétválasztása, és az egykor meghozott jogszabály az internetes zenehasználathoz és a letöltésekhez szükséges előírásokat nem tartalmazza. A résztvevők arról is tájékozódhattak, miben különböznek a morális jogok az anyagi jogoktól, az exkluzív és a nem exkluzív jogok és mennyi időre írják elő a jogvédelmi időtartamot. Romániában is volt próbálkozás a jogreformra, megvannak az előírásai az együtteseket érintő névbejegyzésnek, hangvédjegy, audio-vizuális védjegy levédésének, és azt is megtudtuk, hogy 2021-ig több idevágó uniós törvényt kell még érvénybe léptetni. Hasznosnak bizonyult tehát ez az előadás, akárcsak az ezt követő, amelynek keretében Zilahi Csaba moderálásával bemutatták Sarány István Kriterion Könyvkiadónál tavaly megjelent kötetét a temesvári Garabonciás együttes történetéről. A beszélgetéshez számos anekdotával és információval szolgált Virányi Attila, a Metropol Group frontembere, aki a fesztiválon zsűritagként volt jelen. Párhuzamosan a városi könyvtárban a Román Televízió Magyar Adása archívumából a Siculus Fesztivál történetét felelevenítő archív felvételek vetítése zajlott.

Anna & The Barbies – a koncert hevében

A szemlét követően hat tehetséges zenekart hallgatott meg a versenyfesztivál zsűrije: a Szuverén Krú, a Szintaxis, a Kalandor, Luppinger Attila szólógitáros, a Road Of Life és a Hit Factory zenekarok léptek fel 3-3 zenei szerzeménnyel. A szombat esti koncertprogram a kézdivásárhelyi Ego Sum zenekar fellépésével kezdődött, ezt követte a kolozsvári Knock Out zenekar székelyudvarhelyi bemutatkozása, majd éjszakába nyúló Retro buli volt a Felső G-ben.

A fődíjas Térerő Sepsiszentgyörgyről

Vasárnap délután is volt SICULUS szemle, meghívottja Dénes Adél volt, aki az Anna & The Barbies zenekar menedzsere és Gödri Ildikó moderálásával a Hogyan menedzseljünk egy együttest témakört fejtették ki, a beszélgetésbe több érdeklődő is bekapcsolódott. Többek közt felmerült itt az a probléma is, hogy Székelyudvarhelyen nincs egy nagyobb számú fiatalt befogadó koncert-klub-helység, egyáltalán a klub-élet is hiányzik, ahol a kezdő zenekarok bemutatkozhatnának. Megtudtuk azt is, hogy az olyan zenekaroknál, ahol nincs lehetőség arra, hogy egy menedzser felvállalja az együttes pályafutásának szervezését, ott a zenekar minden tagja egyenként mindent meg kell tegyen a befutás érdekében. Természetesen a dalszöveg is számít: ne legyen elcsépelt, legyen erős és egyszerű üzenete, de a zenekarnak az arculati kérdésekben is fontos döntéseket kell meghozni.

A vasárnapi versenymeghallgatásra öt kiváló zenekar maradt: a Térerő, az Urania, a Full Screen, a KentaurSoul és A Csajod. A szakmai zsűri tagjai – Bartalis Izabella zenepedagógus, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója, Virányi Attila nagyváradi származású zenész, a Metropol együttes frontembere, Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője, az erdélyi gitártáborok egyik kezdeményezője és szervezője, Balázs Imre József Kolozsváron élő, Székelyudvarhelyen született költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, a KORUNK főszerkesztő-helyettese, Orosz Pál Levente, rádiós szerkesztő, a Transilvanyum dalszerzője és énekese, Butu Arnold, a Palma Hills együttes frontembere, André Ferenc, költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője, akik az este 9 órakor kezdődő díjkiosztó gáláig meghozták a döntést.

Átadják a legjobb dalszövegért járó díjat

A SICULUS-gála kiértékelőkkel kezdődött, felszólalt Bartalis Izabella menedzser a főszervező részéről, továbbá Boros Zoltán és Virányi Attila értékelte a rendezvényt. Hargita Megye Tanácsa alelnöke is hangsúlyozta a versenyfesztivál jelentőségét, majd ő adta át a fődíjas zenekarnak járó 1000 eurós jutalmat.

Fesztiválos hangulat a Patkóban

A Siculus Fesztivál nagydíját a sepsiszentgyörgyi Térerő zenekar nyerte el, övé lett az ezer eurós fődíj, illetve a Kincses Kolozsvár együttes meghívása a 2020. évi Kolozsvári Magyar Napokon való fellépésre.

A nagydíj mellett négy további, egyenként 500 euró pénzjutalommal járó díjat osztott ki a szakmai zsűri: a legjobb zenei szerzemény a temesvári 8Light Minutes zenekaré lett; a legjobb dalszövegért járó elismerést a kolozsvári A Csajod együttes kapta; a legjobb énekes díját Mosneág Anna-Mária, a borszéki Kalandor zenekar énekese vette át; a legjobb hangszerszólistának járó elismerést a csíkszeredai Szuverén Krú basszusgitárosa, János László vehette át. A gyergyószentmiklósi Full Screen együttes lehetőséget kapott arra, hogy stúdiófelvételt készítsen az RTV Magyar Adásában. A kolozsvári Szintaxis, a szászrégeni KentaurSoul és a marosvásárhelyi Urania együttesek a Székelyudvarhelyi Városnapokon kaptak fellépési lehetőséget., a gyergyószentmiklósi Rafters együttes a Kovásznai Városnapokon léphet fel. A borszéki Kalandor együttest a hamarosan megrendezésre kerülő székelyudvarhelyi Őszi Vásárra hívták meg. Mind a 15 zenekar, amely bejutott a SICULUS fesztivál második fordulójára, ingyenes belépést nyert az Anna & The Barbies zenekar által Ópusztaszeren, a csodás Akhal Ménes természetvédelmi területén szervezett Helló Ugar! elnevezésű fesztiválra, ahol a SICULUS nagydíját elnyerő zenekar fellépési lehetőséget is nyert.

A díjkiosztó ünnepség után vasárnap este a fesztivál az Anna & The Barbies zenekar szabadtéri koncertjével zárult.

Nagy tapsot az UIET önkénteseinek!

A SICULUS fesztivál partnerei: Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhely Művelődési Háza, Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, médiapartnerek: a Román Televízió Magyar Nyelvű Adása, Erdélyi Magyar Televízió, Kolozsvári Rádió Magyar Adása, a Hargita Népe, a Transversum SRL, az Erdély.Ma és az ÉlőSzékelyföld.info, az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport portálja.

Támogatók: Bethlen Gábor Alap, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány. Vállalkozói támogatások: Stage & Ledtech Kft, Góbé termék, Amigo & Intercost vállalat és a székelyudvarhelyi Hotel Tranzit szálló.

Reméljük, jövőre is ilyen minőségi zenekari megmérettetésben és SICULUS fesztivál-programban lesz részünk!

Dávid Endre felvételei

Címképen a Knock Out gitárosa

Lőrincz Ildikó/Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.