ÉNLAKA KONFERENCIÁK VII. – Hagyomány, változatosság és változás a székely nyelvjárásban

Pénteken és szombaton – szeptember 13-14-én – tartják a következő tematikus konferenciát az énlaki művelődési házban, ezúttal a székely nyelvjárás képezi az előadások gerincét. A székely az a magyar nyelvjárási régió, amely keleti peremként a történelemben és a legújabb korban is megőrizte területi kiterjedtségét és sajátos karakterét. Funkcionális teljességével alapja és kifejezője volt mind a hagyományos népi kultúrának, mind a magasabb műveltségnek, s az irodalomnak. Alapja és kifejezője ma is a székely identitásnak.

Az énlaki konferencia célja az, hogy számba vegye a történelmi hagyomány és örökölt változatosság mai továbbélését, valamint azt, hogy a székelység magyar nyelvhasználata alárendelt jogi helyzetben miként képes alkalmazkodva ellenállni az államnyelvi és globalizációs nyomásnak, miképpen válhat képessé arra, hogy megfelelően alakítsa a közmagyar (standard), a regionális köznyelv és a helyi nyelvjárás viszonyát. Nem kevésbé időszerű a székely nyelvjárás kutatásának értékelő számbevétele is ugyanakkor.

Főbb témakörök

Nyelvpolitika, nyelvi jogok, nyelvjárás és identitás, nyelvjárás és népi kultúra kapcsolata, a székely és a többi (erdélyi) táji nyelvváltozat viszonya, a nyelvjárás és az oktatás-nevelés, a helyi professzionális beszélők (rádió, televízió, színház, egyházi nyelvhasználat) és a nyelvjárás – regionális köznyelv – közmagyar („magyarországi magyar”) viszonyának alakulása, nyelvjárás a kétnyelvűségben és többnyelvűségben, elektronikus nyelvhasználat és a nyelvjárás, a székely nyelvjárás kutatástörténete, a kutatások mai helyzete.

A konferenciára minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!


Szállást és étkezést Dancs Alpárnál lehet rendelni, e-mail: alpardancs@gmail.com, telefon: +4 0744223332.


Szervezők: Pro Énlaka Alapítvány, Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszék, Nemzetstratégiai Kutatóintézet (Budapest) és az Erdélyi Múzeum Egyesület (Kolozsvár).

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.