SZÉKELYFÖLDI ÉLETKÉPEK – EDINBURGH

Rendhagyó módon ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Székelyudvarhelyen alakult
Exposia Fotográfiai Alkotócsoport. Az Our Heritage – Szeklerland in Pictures (Örökségünk
– Székelyföldi életképek) címet viselő fényképtárlat, amely egy vándorkiállítás premierje és a székelyföldi élet valamint tájképekből állítódott össze, helyszínéül a Skócia fővárosában Edinburghban található Ocean Terminal nevű nagyáruház komplexumot szemelték ki.

A kiállító fotográfusok egy csoportja

A kétszintes épület második emeletén található The Image Collective nevű galériában került sor a tárlatmegnyitóra 2019. szeptember 1-én, vasárnap 18.00 órakor, ahol a képanyag egy része látható, a másik része pedig a folyosó falain került a szemlélődők látókörébe.

Az 56 fotográfiából álló képkollekció szeptember végéig lesz megtekinthető, alkotóik: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Balázs Ödön (Székelyudvarhely, Erdély), Bartók
Izabella (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Csíki Csaba (Csíkszentdomokos, Erdély), Erős Zoltán
(Gyergyószárhegy, Erdély), Fekete Réka (Székelyudvarhely, Erdély), Kaunitz Miklós
(Budapest, Magyarország), Kerekes István (Kazincbarcika, Magyarország), Sándor-Tóth
Zsuzsanna (Hatvan, Magyarország), Szabó Béla (Öttevény, Magyarország), Tiszavölgyi Zsolt (Vác, Magyarország), Tordai Ede (Marosvásárhely, Erdély), Vinczefi László
(Sepsiszentgyörgy, Erdély), Vitos Hajnal (Csíksomlyó, Erdély).

Az alkotóközösség életfilozófiáját az értékőrzés, értékteremtés, értékközvetítés jellemzi. Ezen túlmenően az Exposia mindenkori céljai között szerepel még a nemzeti és nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítése, fényképeik bemutatása fotótárlatokon, kiadványokon, különböző fórumokon keresztül határon innen és túl egyaránt, ezáltal gyarapítva a (fotó)kulturális nemzeti örökséget.

Már a kezdetektől arra törekedtek, hogy minél változatosabb, egyénibb arcot adjanak a társulásnak, olyat, amely a legtöbb fotós szerveződésre nem jellemző. Ezen elképzelés mentén úgy alakították meg a csoportosulást, hogy a székelyföldi fotográfusokon kívül, magyarországiakat is felkértek a közös munkára. Ily módon elmondható, hogy túlléptek a határokon a szó szoros és átvitt értelmében is. A társulásban résztvevők foglalkozását tekintve is nagyon változatos a tagság, de mindnyájukat összeköti a fényképezés szeretete.

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.