EUROPE FOR CITIZENS – Egy program, amely a Barlangfesztiválhoz is kapcsolódik – HOMORÓDALMÁS

A Barlangfesztivál során – a megszokott programokkal párhuzamosan – főként a bemutatók és beszélgetések játszanak fő szerepet, hiszen ezek révén a résztvevők jobban megismerik és megértik az Európai Unió történelmét, működését, jelenének és jövőjének alakulását. Ezen tevékenységek révén a delegációk tagjai olyan kérdéskörökkel ismerkedhetnek interaktívan, mint például hogyan kereszteződött az EU története a rendszerváltáson átmenő országokéval, hogyan affektáljak a különböző problémák (euroszkepticizmus, menekültválság, Brexit, stb.) az EU működését, hogyan befolyásolja az EP választás a közösség jövőjét, milyen pozitív hatásokkal bír az EU a tagállamok gazdasági és más típusú fejlődésére.

Fontos a helyi hagyományok őrzése is

A bemutatók és beszélgetések során a résztvevők kérdéseket tehetnek fel, kifejezhetik véleményüket, ötletelhetnek, ezáltal fejlődik elemző készségük, aktív állampolgári szerepvállalása, elkötelezettsége és felelősségtudata. Az interkulturális tevékenységek változatossága révén a delegációk tagjai számos kulturális szegmensbe nyernek betekintést (néptáncok, népdalok, kézműves elemek és egyéb termékek, ételek), ezáltal pedig tudatosítják saját kulturális értékeik megőrzésének fontosságát, annak érdekében, hogy az európai közösség multikulturális jellege is fennmaradhasson. Ugyanakkor ezen aktivitások (népdal- és néptánckör, főzőverseny, kiállítás) elősegítik a kulturális diverzitás könnyebb elfogadását. A fiatalok olyan tevékenységeken vehetnek részt, melyeken megismerhetik az Európai Unió ifjúsági és önkéntességi programjait. Ezeket önkéntesek fogják szervezni és prezentációkból, játékokból, ötletbörzékből és non-formális módszereken alapuló aktivitásokból fognak állni. A legkisebbeknek pedig játékokkal, foglalkozásokkal (festés, arcfestés, stb.) kedveskedünk, melyek részlegesen is az EU megismerésére irányulnak.

A görög küldöttség tagjai Homoródalmáson

A projekt fő céljai

Lehetőséget teremt a testvér-településeknek a találkozásra, ismerkedésre, együttműködések kialakítására; megismerteti a jelenlevőkkel az EU történelmét, pozitív hatásait polgárai, közösségei életére; ilyenkor a résztvevők megérthetik és megvitathatják a közösséget érintő problémákat, megbeszélik az EU jövőjét több szempont révén (kérdéskörök alakulása, új EP parlamenti ciklus, Brexit); megvalósul az interkulturális párbeszéd és értékcsere; népszerűsítik az önkéntességet a fiatalok körében.

Főzőversenyben a magyaralmásiak…

A résztvevők igényei is sokrétűek: helyi kultúra megismerése és tapasztalatcsere, kapcsolatok kiépítése, az EU működésének jobb megértése.

… és tokodiak a bogrács körül

A projekt programja válaszol úgy a kitűzött célokra, mint a résztvevők igényeire, hiszen számos olyan elemet tartalmaz, melyek kifejezetten ezek teljesítésére irányulnak. Általános és világos képet kapnak az Európai Unió működéséről, mindennapjairól, jövőbeli kilátásairól, így egy reális véleményt formálhatnak közösségükre és az egyénekre gyakorolt szerepéről.

A rendezvény európai dimenziója egyrészt abból adódik, hogy Európa négy országának hét települése találkozik, illetve vesz részt tapasztalat-, információ- és interkulturális cserén. Teret nyújtva az interkulturális dialógusnak és kifejezésnek, a sokszínűség megőrzését és elfogadását teszi lehetővé.

Görög műkedvelők a szabadtéri színpadon

Ugyanakkor a projekt számos programeleme arra irányul, hogy megmozgassa a delegációk tagjainak európai állampolgári szerepvállalási szándékát, hiszen az EU-t érintő problematikákra (euroszkepticizmus, menekültválság, stb.) keresnek válaszokat, illetve nyitottabbakká válnak a közösség alapvető eszméi, irányelvei felé (önkéntesség, adakozás).

Egymás táncaival ismerkedve

A Europe for Citizens program keretében a Monopatia Allilegiis Lefkada (Görögország), a Csemadok (Szlovákia), Tokod Község Önkormányzata (Magyarország), Magyaralmás (Magyarország), Körösszakál (Magyarország), valamint a Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület Géberjén (Magyarország) működik együtt Homoródalmás önkormányzatával.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Kapcsolódó

Falunapok és Barlangfesztivál

Szerencsés találkozások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.