ABÁSFALVI FALUNAPOK – Másodszor

Úgy tűnik, hogy megfogant ebben a jobb időket is megért Nagy-Homoród-menti kis faluban a falunap jellegű találkozók hagyománya. Egy helyi civil csoport és a közbirtokosság kezdeményezte a múlt évben ezt a rendezvénysorozatot, amely már akkor is igen gazdag és sokoldalú kínálattal szólította meg a helyieket, az elszármazottakat és az érdeklődőket. Idén is két naposra tervezték az ünnepségsorozatot.

Fotó: Simó Márton

Szombaton, augusztus 31-én, délelőtt 9 órakor főzőverseny indítja az események sorozatát a Kiss Zoltán Kultúrotthon udvarán, 10 órától kézműves foglalkozásra hívják a gyermekeket, fél 11-től Fodor Béla Adalbert etnomuzikológus irányításával énekelnek a Napkorona népdalkörösök, muzsikálnak az abásfalvi hagyományőrző cigányzenészek a kultúrotthonban, 11 órakor ugyanott kiállítás nyílik a Homoródmenti Nemzetközi Fotótábor anyagából Abásfalvi hétköznapok címmel, 13 órakor kihirdetik a főzőverseny eredményét.

Hagyományos utcakép – Fotó: Simó Márton

A programok sorában ekkor rövid szünetet tartanak, amely kiválóan alkalmas baráti beszélgetésekre, ismerkedésre, aztán 17 órától dokumentumfotó-kiállítás nyílik Katonáink az első- és a második világháború idején címmel a közbirtokosság dísztermében, majd ugyanitt bemutatják a közösségnek az abásfalvi tájház látványtervét; 18 órakor népviselet mustra és fotózás; 19.30-kor az Abásfalvi varrottas párnák című néprajzi kiállítás megnyitója a felújítás előtt álló tájházban; 20.30-kor az abásfalvi gyermekek tánccsoportja csősztáncot mutat be, amelyet a székelyudvarhelyi Kékiringó néptánccsoport zenés-táncos bemutatója követ, amelyet kicsiknek és nagyoknak szervezett táncházzal zárnak. A szombati programokat – szintén hagyományteremtő szándékkal – falunapi bál zárja, ahol a pár órával azelőtt megtanult táncokat akár gyakorolhatják is a résztvevők.

Az abásfalvi hagyományőrző zenészek – a felvétel Atyhában készült – Fotó: Simó Márton

Vasárnap, szeptember 1-jén 11 órától ünnepi istentisztelet, majd annak zárásaként az abásfalvi kórus műsora hallgatható meg. A szervezők, 13 órától az unitárius parókián értékelik ki a falunapok programjait.

Farkas Antal felvétele

Az Abásfalvi Falunapok az Abásfalváért Kulturális Egyesület szervezésében, a Communitas Alapítvány, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Hargita Megye Tanácsa, Bedford Univerzalista Gyülekezete (AEÁ), Homoródszentmárton Község Önkormányzata és a helyi Ilona-völgye Közbirtokosság támogatásával valósul meg.

A címkép András Tamás felvétele

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.