OROSZHEGY – Lelki táplálkozás Nagyboldogasszony napján

Kétségtelen, hogy a Szűzanya mennybemenetele az egyik legjelentősebb búcsúünnep a Kárpát-medencében. Magyarország Mária oltalmába való ajánlásának emléknapja is (1038), amely külön ünnepet később XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára (1896). A Nagyasszony, a Nagyboldogasszony tiszteletének igénye azonban talán még ennél is régebbi. Úgy érezzük, hogy ősi, hogy mélyen magyar. Ezen a napon van tizenöt templom és kápolna búcsúnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében.

Az a tény, hogy a görögkeleti többségű országban, ahol élünk, hivatalosan állami ünnep augusztus 15-e, kifejezetten jót tesz az itteni római katolikusoknak, a magyar kisebbségnek, hiszen – bár gyakran hétközi napra esik, mint idén is – felszabadultan tarthatjuk meg.

A gyakorlatilag színkatolikus Oroszhegy népében olyannyira erős volt mindig az ünnep vágya, hogy még az átkosban is igyekeztek emlékezetessé tenni az állami hétköznapot a búcsú által. Mindig sikerült! A hit átütötte a rendszer falát, lehetett az bármennyire táj- meg hitidegen. Több alkalommal volt szerencsém ebbe a festői szépségű faluba ilyen alkalmakkor ellátogatni.

Bevallom, hogy mindig napokon át zúgtak bennem a búcsús harangok, zengtek a Mária-énekek, visszhangzottak a prédikációk, mint most is Lokodi Attila dettai plébános szavai.

És valamiképpen az örömben és fájdalomban egyaránt megfogalmazódik az összetartozás vágya is, amelyet egy, a nemzetre nehezedő ködös történelmi pillanatban írt vers által is érzek ilyenkor: „Boldogasszony, ezer évig/ Édesanyánk voltál,/ Eleink, ha hozzád sírtak,/ Hozzájuk hajoltál:/ Száz ostorral ostorozzon,/ Csak ez egyért, Boldogasszony,/ A jó Krisztust kérd meg:/ Négy-víz-parton, három-hegyen/ Mindörökké magyar legyen A máriás ének…” (Sík Sándor: Az andocsi Máriához – Magyar búcsújárók éneke 1920-ból).

A szerző felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.