PUSZTÁK ARANYA – A nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai – SZÉKELYUDVARHELY

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum közös szervezésben nyílik meg 2019. augusztus 19-én, hétfőn 19.00 órakor a Haberstumpf-villában PUSZTÁK ARANYA – A nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai
című kiállítás.

A kiállítás kiinduló ötlete a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészeti raktárának mélyén – már régóta – megbújó nagyszentmiklósi kincs másolatainak láthatóvá tétele. Az önmagában is szemet gyönyörködtető leletegyüttes bemutatásán túl szeretnénk a kincs kapcsán 220 éve felbukkanó elméletek, az aranyművesség és más érdekességek részletezésén át egy tágabb horizontba helyezni a tárlatot. A tárlat rendezőinek célja a kincs apropóján betekintést nyújtani a régészek rendkívül aprólékos és szerteágazó munkájába, továbbá azokba a módszerekbe, amellyel a szakemberek a leleteket „vallatják”.

A kincs eredetelméletei közül az elfogadott avarok régészeti leleteinek bemutatása mellett, a honfoglaló magyarok emlékanyaga is kiállításra kerül.

A tárlat három elméleti szintből épül fel. Az első szintet a tárgyak fizikai bemutatása jelenti, kimondottan azoknak, akik a klasszikus archeológiai tárlatot kedvelik. A második réteget a régészet apró részletei iránt érdeklődő látogatók figyelmébe ajánljuk, amelyben QR-kódok segítségével egy virtuális fogalomtárat találhatnak. Az utolsó réteget egy szélesebb spektrumú, kulturális antropológiai megközelítés képezi, amelyek a kihelyezett Tudod-e? táblákon olvashatnak a látogatók.

A kiállítás 2019. december 31-ig tekinthető meg!

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel.: 0040 266 218375
Bethlenfalvi u. 2-6. sz. Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
http://www.hrmuzeum.ro
A Múzeum fenntartója

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
http://www.udvarhely.ro

Címkép: Pecsma.hu

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.