SZÉKELYUDVARHELY – Használatba vették a Vallásszabadság Imatermét

Hogyha van lelkesedés, akkor a Székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Egyházközségnél hatalmas és töretlen a lendület. A parókia alagsorában levő pince évtizedekig kihasználatlan volt. Bő egy esztendővel ezelőtt döntött úgy a keblitnács, hogy bár sokat költöttek a templom, a lelkészi lakás és az irodák felújítására, ezt a helyiséget is szolgálatba kívánják állítani.

A gyülekezeti és a kulturális élet számára kiválóan alkalmas a helyszín, hiszen központi helyen fekszik, bárki számára könnyen megközelíthető. Végül a Magyar Állam, közvetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és Hargita Megye Tanácsa támogatásával sikerült hozzáfogni az álom megvalósításához, bár mindehhez sokat segített a hívek kezdeményezőkészsége és munkakedve is.

„Nem sikerült volna ilyen szépre a felújítás, ha nincsen meg hozzá a helyi kezdeményezőkészség. Fűtési rendszer, vízhálózat kellett, és több tonna földet, törmeléket kellett kihordani, hogy fejtörés nélkül járhassunk benne, és a salétromos falakat, a lábazatot is rendbe kellett tenni” – mondotta Jánosi Jenő gondnok.

Hogyha létezik pazar és sokoldalú műsor, akkor az augusztus 9-én, péntek délután 5 órától tartott templomi programsorozat mindenképp az volt. A zsúfolásig telt templomban nagy számban jelentek meg a környező településekről érkező hívek és lelkészeik. Úgy Székelykeresztúr környéke, mind a két Homoród-mente és a Bethlen-negyedi Unitárius Egyházközség is jelentős számban képviseltette magát, lelkészeikkel, énekvezéreikkel közösen.

Együtt voltak az unitáriusokkal a világi vezetők, Antal Lóránd RMDSZ-es szenátor, Bíró Barna Botond, a Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Orbán Árpád alpolgármester, illetve Perczel László konzul, aki a Magyar Országgyűlés elnöke szavait tolmácsolta. De ugyancsak jelen voltak a történelmi testvéregyházak képviselői is.

„Erkölcsi kötelesség a hit és a vallásszabadság eszméjét őrizni – mondotta Perczel László konzul – most is, amikor a hitélet visszaszorítására törekszik a külvilág.” Rüsz Domokos, a Bethlen-negyedi egyházközség lelkésze, aki gyakornokként, illetve a gyülekezete új templomának építése idején is – összesen tizenkét évig szolgált itt – örömmel mondotta, bízik abban, hogy a jövőben még számos alkalommal lehet jelen itteni programokon, úgy világi, mint egyházi jellegű, vagy ökumenikus kezdeményezéseken. Elekes Botond, a Magyar Unitárius Egyház főgondnoka ugyancsak udvarhelyszéki gyökerű értelmiségiként szólt, ő szintén az ökumenikus összefogást, az összekapaszkodást hangsúlyozta. Udvarhelyszék unitárius népe alkotja ma is ennek a helyi alapítású felekezetnek az egyharmadát. Nem is vagyunk olyan kicsik. „Együtt a római katolikusokkal és protestánsokkal sokra vagyunk képesek a megmaradásban és a megtartásban” – mondotta többek között a főgondnok.

Mivel az előadások kezdték túllépni az időkeretet, dr. Tódor Csaba, székelykeresztúri lelkész színvonalas tárogató-előadással oldotta fel az előadások sorozatát. Ezt követően dr. Pál János és dr. Gidó Attila közös kötetéről esett szó Andorkó Attila, kénosi tiszteletes-espereshelyettes jóvoltából, majd a résztvevők – sorban és fegyelmezetten – meglátogathatták Kolumbán-Antal Ilonka és társai kiállítását, illetve kisebb csoportokban megtekinthették a Vallásszabadság Imatermét, amely a templom és a hozzá tartozó, ugyancsak folyamatosan újuló és szépülő gyülekezeti terem mellett szép kiegészítője a Pákei Lajos tervei alapján (1908) épült istenháza körüli komplexumnak.

Lőrincz Csaba felvételei

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.