VÉGÉHEZ KÖZELEDIK a 24. MINIMUM PARTY

Még javában zajlik a 24. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a kászoni Tiszás patak torkolatánál, ahol az erdei tisztáson évről évre újabb és újabb művészi beavatkozások teszik színesebbé az elragadó természeti környezetet. Az esemény idén július 31-én kezdődött és augusztus 11-ig tart.

A tizenkét napos táborban vizuális művészetek, fotó, animáció és film, zene, pantomim, építészet, író, filozófia és kézműves műhelyekben dolgozhattak a művészet iránt érdeklődők, akik az alkotó munka mellett számos előadóval működő szakmai fórum előadásain bővíthették ismereteiket.

Az idei alkotótábor tematikája a cseppben a tenger mottóra épült: az alkotóműhelyekben és a szakmai fórum előadásain keresik a kicsiben megnyilvánuló nagyságot, a részben az egészet, a képletet, ami létrehoz struktúrákat. A kimondottan művészi, elméleti, illetve irodalmi alkotói munkák bemutatása mellett néhány történelmi, társadalmi, földrajzi, esztétikai probléma részleteiben rejlő problémákra vetődött fény.

Bölöni és Barbarossa

A tábor a műhelyvezetők bemutatkozójával kezdődött. Több műhelyvezető nem először érkezett Tiszásba, legtöbbjük már irányított alkotóműhelyet a Minimum Party Társaság felkérésére a korábbi években. Egyik ilyen többszörösen visszatérő vendége a tábornak a zeneműhely vezetője, Miqueu Montanaro (Franciaország) örömzenélésre hívta az érdeklődőket, de a műhelyében hang- és filmfelvételek is készültek, felvételt készítettek az erdőben, a tűz mellett, a patakban, több tábori eseményt tett színesebbé egyéni vagy csoportos fellépésekkel, illetve a műhelyébe hangszerekkel érkezők a tábortűz mellett is hangulatot teremtettek. A zeneműhely bemutató produkcióját augusztus 7-én, szerda este tartották meg, a kiváló zenészekből álló zenei esemény a tábor egyik fénypontját jelentette.

Fekete Zsolt előadás közben

A vizuális műhely vezetője, Pál Péter (Marosvásárhely), aki 18 éve vezetett Minimum Party alkotóműhelyet, visszatérve a kászoni erdőbe, a szakmai fórumon bemutatta több Ázsiai országban megszervezett alkotótáborban létrehozott alkotását, sőt, egyik festői hatással bíró kisfilmjét is megtekinthették a táborlakók – minden ilyen bemutató inspiratívan tud hatni a természetben megvalósuló alkotó folyamat során.

A fotóműhely irányítója, Mosberger Róbert (Mór-Magyarország) is visszatérő műhelyvezető a kászoni erdei tisztáson, ezúttal is felhúzta camera obscura sátrát és a műhely résztvevőivel a hosszú expozíció-bemozdulások, a vignettálás, a végtelen mélységélességgel, másfajta nézőpontokkal és egyéb torzításokkal játszottak a maguk készítette camera obscurával és a hagyományos fotográfiai eljárásokkal.

A filmes műhely keretében idén animációk készítését irányította Hátszegi Zsolt (Csíkszereda), aki először vezet alkotóműhelyet a Minimum Party-n. Mellette Schneider Tibor (Kolozsvár), a Román Televízió magyar adása munkatársa filmes és fotós dokumentáció készítését vállalta idén is.

Hátszegi Zsolt

A mozgásszínház műhely ezúttal pantomim technikák alkalmazását tűzte ki célul. Bölöni Endre (Budapest) műhelyvezető a szakmai fórumon tartott „Esti mesék a mozgásról” című előadássorozata révén betekintést nyújtott a műfaj igencsak gazdag történetébe. A pantomim műhelybe bejelentkezők produkciója szombatra várható.

Az építészműhely Márton Ildikó (Székelyudvarhely) irányításával működik, aki természetközeli objektumok létrehozását tűzte ki célul, kísérletezéseiket a szakmai fórumon tartott Építészeti részletek című előadásával egészítette ki, felvetve számos kérdést, irányelvet a műemlékvédelem és a városrendezés terén.

Az íróműhely vezetője, Vida Gábor (Marosvásárhely) a műhelyben résztvevőkkel ezúttal a „Déli miújság” hasábjait faliújságként kínálta fel a táborlakóknak elolvasásra. Ugyanakkor a szakmai fórumon Trianon címmel a múltban zajló események sorozatára íróként világított rá.

Vida Gábor és Pálfalusi Zsolt

A kerámia alkotóműhely vezetője, Pusztai Fruzsina (Kolozsvár) stábjához csatlakozott a kemenceépítés- és a kerámiakészítés több szakértője, akik a tábor helyszínén megépített kerámia égető kemence létrehozásán kívül több játékos kerámiát is létrehoztak, kiállításuk szombatra, a tábor utolsó előtti napjára várható.

A filozófia műhely vezetője, Pálfalusi Zsolt (Budapest) immár 16. alkalommal vezet elméleti műhelyt a táborban, mellette egyéni performanszaival, hermeneutikai eszmefuttatásaival színesítette a tábori szakmai fórumot.

A kísérleti színházműhely Szabó Attila (Miskolc) és Molnár István (Homoródabásfalva) részvételével – ők alkotják az Élboy nevű, a táborral egyidős társulatot – esténként humoros, elmés előadásokkal szórakoztatta a Minimum Party alkotótábor közönségét.

A szakmai fórum további előadói: Kádár Elemér (Cseppben a tenger – a világtenger egy ritkamagyar cseppben), Fekete Zsolt (A hétfák, Két projekt), Geréb Róbert (Drogmentes művészet), András Ignác (A kászoni borvizek hasznosítása), Remus Anghel (A nagytól a kicsiig? – a németség újrafeltalálása Európa peremén), Viorela Ducu (A csepp, ami fölkavarja a tengert – előadás a norvég gyermekvédelemről), Telegdi Csetri Áron (Kant kozmopolitikája), Lőrincz Gyula-Szabó Krisztina (Rouge – performansz és filmvetítés), Pálfalusi Zsolt-Gyenes Krisztina (Performansz). Mindemellett megnyílt Losonczi Béla herceghalmi alkotóművész Sirius című kiállítása, amelyet Markos Barbarossa János méltatott, a kiállítást Miqueu Montanaro gardonydob-furulya játéka tette hangulatossá.
A közel két hétig tartó alkotótábor a résztvevő szakmabeliek és művészetkedvelők számára igencsak jelentős találkozást, tapasztalatcserét és szakmai fórumot jelent. Több alkotó itt találkozik először, ismeretségükből számos későbbi együttműködés, közös alkotás jöhet létre.

A címképen: építész-zenész installáció

A fotókat a Minimum Party szervezői bocsátották rendelkezésünkre


A rendezvény támogatói: a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), a Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány (Kolozsvár). Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola (Kászonaltíz), Tuzson János Általános Iskola (Kászonújfalu), Kazun Egyesület (Kászonaltíz). Médiapartnerek: Erdély.Ma, a Román Televízió Magyar Nyelvű Adása.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.