Megemlékezés és konferencia MÁRTON ÁRON püspökről – CSÍKSZENTDOMOKOS

Szülőfalujában immár nyolcadik alkalommal tartanak emlékkonferenciát a nagy püspök emlékére. A 2019. augusztus 24-25-én sorra kerülő, kétnapos rendezvényen Márton Áron életének több szakaszát érintik az előadások, illetve az év során megjelent publikációkról beszélnek majd a szerzők és a szakértők. A rendezvény helyszíne a csíkszentdomokosi római katolikus templom és a községi művelődési ház.

“A konferenciának – úgy rendelte a Fennvaló – megint van sok aktuális témája. Egyik programpontot sem szeretnénk a többi rovására kiemelni, de – a nagy előzetes várakozásra való tekintettel – mégiscsak felhívnánk figyelmet a (LE)HALLGATÁSRA ÍTÉLVE című könyv bemutatójára” – közölte előzetesen Lázár Csilla, a konferencia egyik szervezője.  Idén a szombati napot “megtoldják” egy vasárnapi zarándoklattal: szívesen látják a résztvevőket a Pásztorbükkben, ahol többet és kötetlenebbül is lehet beszélgetni az előadókkal, résztvevőkkel, mint a konferencia keretében.

A konferencia nyilvános, viszont jelentkezni, szállás és ellátás ügyében, egyéb részletekről érdemes  egyeztetni Lázár Csillával a következő elérhetőségek egyikén: (+4)0741-484716
lazarb_csilla@yahoo.com.

Márton Áron letartóztatási adatlapja – Nagy Mihály Zoltán közlése nyomán

A csíkszentdomokosi MÁRTON ÁRON megemlékezés és konferencia programja

2019. augusztus 24.(szombat)
10.00 – Szentmise a csíkszentdomokosi római katolikus templomban. Szentbeszédet mond Exc. Jakubinyi György érsek
11.30 – A konferencia résztvevőinek köszöntése a csíkszentdomokosi Művelődési Házban
11.40 – Márton Áron püspökségének első éve (Msgr. Marton József nagyprépost, egyetemi tanár, Gyulafehérvár)
12.20 – Ne fogyatkozzék meg a ti hitetek! – Márton Áron és a 80 éve kitört második világháború (Virt László szociológus, hittanár, Lázi, Magyarország)
13.00 – Kávészünet
13.10 – Könyvbemutató: (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei, 1957-1960 – Denisa Bodeanu történész, Bukarest; Nagy Mihály Zoltán történész, Nagyvárad
14.00 – Ebédszünet
15.00 – A doberdói San Martino del Carso az első világháború idején és ma (Gianfranco Simonit, a Gruppo Speleologico Carsico elnöke, San Martino del Carso, Olaszország) Az előadást magyarra fordítja: Mons. Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatásának posztulátora, Róma)
15.40 – Márton Áron püspök újabb hiteles tanúi hangfelvételeken és képeken. A hegy című DVD utóélete és folytatása (Nagy Zoltán hittanár, Székelyudvarhely)
16.10 – Imacsokrok Márton Áron püspöknek – A Gyulafehérvári Érseki Levéltár vándortárlatának megnyitója (Hegedűs Enikő művészettörténész,Csíkszereda)
16.30 – Az időszakos kiállítás, illetve a Márton Áron Múzeum meglátogatása

2019. augusztus 25. (vasárnap)
9.00 – 16.00 – Szekeres zarándoklat és szentmise a pásztorbükki kápolnához.


A (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) címmel új kötet Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu munkája, amely a Lector Kiadó – Varadinum Alapítvány Kiadó – Iskola Alapítvány Kiadó (Marosvásárhely – Nagyvárad – Kolozsvár) közös kiadásaként jelent meg (2018).

A könyv azokat a lehallgatási jegyzőkönyveket tartalmazza, amelyeket a román államvédelmi hatóságok 1957 és 1960 között jegyeztek le, miután mikrofont helyeztek el Márton Áron püspök dolgozószobájában. Forrásértékük a történész számára felbecsülhetetlen, általuk jobban megismerhetjük Márton Áron egyházpolitikai elképzeléseit, a keleti politikához fűződő reményeit és félelmeit, kapcsolati hálóját, az állammal szembeni passzív, olykor mégis ellenállásra buzdító egyházfőt, a püspöki aulán belüli személyes ellentéteket, konfliktusokat, az egyházmegye és az egyházmegyei intézmények vagy akár egyes plébániák működését, nem utolsósorban a romániai kisebbségellenes intézkedések miatt aggódó és azok ellen tiltakozó püspököt. A jegyzőkönyveket Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu tanulmányai vezetik be, a kutatók munkáját irodalomjegyzék és mutatók segítik. (Forrás: RomKat.ro)


www.martonaronmuzeum.ro

Támogatók: Bethlen Gábor Alap (Magyarország Kormánya), Csíkszentdomokos Önkormányzata, Hargita Megyei Kulturális Központ (Hargita Megye Tanácsa), Felcsík Kistérségi Társulás.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.