Meghívó ERDÉLYI NEMZETI KEREKASZTAL alakítására

Az erdélyi magyarság történelmének egyik legsúlyosabb válságába sodródott. Erejében megroppant, önhitében és tartásában megrendült, kohéziójának kapcsai tragikusan meglazultak, önismerete megdöbbentően hiányos. Közösségünk széttagolt, és általános érdektelenség jellemzi. A román állami szervek és politikai erők folyamatos támadásaira, egyre súlyosabb atrocitásaira – mint a nemzeti jelképeink tiltása, anyanyelvünk ellehetetlenítése, kulturális életünk cenzúrázása, rendezvényeink zaklatása, kegyhelyeink meggyalázása és közösségünk két tagjának bebörtönzése – nem tudtunk egységes és megfelelő választ adni.

Az erdélyi magyarság és azon belül a székelység jövője mindannyiunk felelőssége, de a nemzeti oldalt megbénítja a széthúzás és a belviszály, nemcsak ellehetetlenítve a hatékony és tényleges érdekképviseletet, hanem teret engedve a nemzetáruló kompromisszumoknak és a színpadias tétlenségnek.

Ennek a helyzetnek csak együttes erővel vethetünk véget. Ezért az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) 2019. augusztus 11-én 15 órára a Gyergyószentmiklós mellett megszervezett EMI-tábor hív minden erdélyi magyar politikai pártot, civil szervezetet és mindenkit, aki hisz nemzetünk megmaradásában és fejlődésében, hogy hozzuk létre közösen az Erdélyi Nemzeti Kerekasztalt. A megbeszélés keretei közt határozzuk meg a Kerekasztal hivatását, állapodjunk meg feladataiban, és alakítsunk ki egy mindannyiunk számára kötelező nemzeti minimumot.

Az Erdélyi Nemzeti Kerekasztal több lehet, mint egy új erdélyi magyar egyeztető fórum: esélyt adhat egy közös platform kialakítására, amely új utat nyit meg közösségünk előtt.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” – valljuk az íróval.

Várunk mindenkit Gyergyószentmiklósra!

www.emitabor.hu

Erdélyi Magyar Ifjak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.