BELGRÁD – Szobor Hunyadi Jánosnak

Hétfőn, július 22-én Áder János magyar köztársasági elnök és Aleksandar Vučić szerb államelnök közösen avatja fel Belgrád zimonyi városnegyedében Hunyadi János szobrát. Ez az esemény akár a délvidéki és Kárpát-medencei magyarság, Kelet- és Közép-Európa keresztény nemzeteinek ünnepnapjává is válhatna, etnikai és felekezeti hovatartozástól függetlenül, azonban a gesztusnak tűnő szoboravatással, úgy tűnik, hogy valójában átverték a magyarságot és a politikai vezetőket is.

Még a múlt évben, amikor interjút készítettünk Tudor Duică, Kolozsváron élő villamosmérnökkel, jeles publicistával, aki a transzszilvanizmus és Kelet-Közép-Európa “újjáépítésének” lelkes híve, felvetette azt az ötletet, hogy Hunyadi János emléke, történelmi szerepe annyira jelentős, annyira erős, hogy ma is képes lenne egyazon táborba terelni a tágabban értelmezett régió népeit és nemzetiségeit az európai és a keresztény értékek védelme érdekében.

Tudor Duica – archív

A kolozsvári értelmiségi gondolata nagyon aktuális. Nagyot nyernénk, ha nem terelnék most el azt a félgőzzel megvalósuló tervet, amely rokon szemléletet képvisel ugyan Duică elképzelésével, de érzékletes példa arra is, hogy az állami segédletet, a jó szándékot tompítja a politikum és a jelen korlátoltsága. Holott az ötlet nagyszerű és képes lenne népeket közelebb hozni egymáshoz, és egymás mellett tartaná, bár az ünnep, bár a közös gondolkodás, a még nagyszerűbb vágyak vállalása reményében.

Az interjú teljes szövege ITT olvasható.

A Hunyadi szobrot ugyanis nem a turisták által sűrűn látogatott a nándorfehérvári diadal helyén, a várban (Kalamegdán) adják át, sőt még nem is Hunyadi halálának helyszínén, a gardosi dombon álló várrom melletti millenniumi emlékkilátónál, hanem egy eldugott sétány parkolója mellett avatják fel. Sőt, miközben a szobor állítását valójában Magyarország fizeti, a szerb vezetésnek még azt is sikerült elérnie, hogy a szoborért cserébe Budapesten is emlékművet kapjon egy ismert szerb származású kiemelkedő személy, Nicola Tesla.

A Delhir.info felvétele

A törökverő Hunyadi János tiszteletére, vagy ahogy a szerbek nevezik Sibinjani Jankonak emelt szobor felállítását a Professzorok Batthyány Köre kezdeményezésére, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. támogatásával a Teleki László Alapítvány bonyolította. Az emlékmű Madarassy István szobrászművész koncepciója alapján készült.

A szobor leleplezésére a nándorfehérvári diadal évfordulóján, július 22-én délben kerül sor a magyar és a szerb köztársasági elnökök jelenlétében.

Az eseményről és annak visszhangjáról a továbbiakban még beszámolunk!

Források: MTI, Delhir.info

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.