MŰÚTON A LEÁNYERDŐN – Tizenegy kilométerrel rövidült az Udvarhely felé vezető út

Homoródalmás felé járván sokan tapasztalhatták az elmúlt hetekben, hogy a község nyugati kijáratán át, a 132A jelű megyei út szakaszán műút vezet Szentmárton felé. A 6,7 millió lejből megvalósult beruházás 6,1 km hosszúságú, és egy kiváló minőségű útszakaszban testesült meg. Az útszakasz hivatalos átadására 2019. július 4-én, csütörtökön, délután 2 órakor került sor megyei és helyi vezetők, illetve a kivitelezők és a műszaki ellenőrzést végző hatóságok képviselői jelenlétében.

Tikosi László, Homoródalmás polgármestere elmondta, hogy tulajdonképpen már tavaly ősszel befejezhették volna ezt a szakaszt, ám a község vezetése és a kivitelező, illetve annak alvállalkozói jobbnak látták, ha várnak, illetve dolgoznak még két évszakot, hogy alaposabb, még igényesebb munkát végezhessenek és az előre nem várt változtatásokat, módosításokat, a plusz beavatkozásokat is megejthessék.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tikosi László, Homoródalmás polgármestere – Simó Márton felvételei

„Ily módon – mondotta Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke – egy több évtizedes álom teljesült. Mindent megteszünk, hogy a következő időszakban a Homoródszentmárton-Abásfalva-Homoródkeményfalva szakasz, a 131A jelű megyei út modernizálása is elkészülhessen a következő hónapokban, és egy év múlva már ott vághassuk át az avatószalagot.” Az állami támogatás megvan rá, a megyei tanács is minden bevethető erőt megmozdít, megadja a szükséges információkat a tervezőknek, hogy megoldják azokat a problémákat, amelyek menet közben adódtak.

A háttérben Sándor Kálmán farmja látható

Az átadó ünnepséget Sándor Kálmán vállalkozó tehenészete közelében tartották, aki korábban azt ígérte, megfogadta, hogy amikor elkészül a leányerdei út, ki fog költözni a farmra, és életvitelszerűen ott kíván élni, hiszen úgy – akárcsak a faluból – bárhová könnyen el tud majd jutni.

Három hete a tanyán lakik. Úgyhogy a helyiek is érzik, értékelik a pozitív változást. Az útavató-ünnepség protokollját – azaz a szalagavatást követő báránypörkölt előállítását, üdítő, sör, ásványvíz beszerzését – is felvállalta, és örömmel, nagy vendéglátói odafigyeléssel teljesítette is azt.

Borboly Csaba, Tikosi László, Jakab Attila és Bíró Barna Botond

Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere két darab szalagot vágott. Ő maga kissé csalódott volt, hiszen a két szakasz projektje kezdetben párhuzamosan futott.  Akár egyazon időben is sor kerülhetett volna a kettős átadásra, ha a dolgok úgy alakulnak. Elmondása szerint egyik szalagocska a leányerdei szakaszra volt érvényes, a másik a 131A jelű útra, amely községük településeit köti majd össze. Azt mondta, hogy félreteszi, s esztendő múltán, majd a másik szakasz befejezésekor veszi elő – amelyre szintén megvan az állami támogatás.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke úgy értékelte, hogy ez az út nem csak az almásiak számára fontos, hanem – mondotta érzékletes példaként – már a kányádiak is használják, akik ily módon lényegesen rövidebb és biztonságosabb útvonalon haladhatnak Csíkszereda irányába, anélkül, hogy érinteniük kellene Székelyudvarhely városát

„Gondoskodunk arról, hogy odaát jövő ilyenkor majd az abásfalvi cigányok muzsikáljanak, mindannyiunk örömére, de addig mi magunk is segítünk a tervezőnek és a kivitelezőnek, amiben tudunk – tette hozzá az elöljáró –, hiszen ezeknek a településeknek is nagy szükségük van a fejlődést, a mobilitást jelentő korszerű utakra.

Címkép: áthalad az első gépkocsi a frissen átadott útszakaszon – a szerző felvétele.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.