TERÍTÉKEN AZ IRODALOM – A HAÁZ REZSŐ MÚZEUMBAN

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum az utóbbi évek során többször bizonyságot tett arról, hogy nem „fakanálmúzeumként” működik, hanem a modern kor igényeinek és a mai múzeumkedvelő közönségnek megfelelő kiállításokkal jeleskedik. Szóljon ez a XX. századi asszonysorsról, éjszakai eseménysorozatról vagy éppen a kávé világában történő kalauzolásról, az udvarhelyi kultúrintézmény többször rukkolt már elő innovatív, a klasszikus kiállítási stílustól eltérő, multimédiás tárlattal.

Jelenleg – a Petőfi Irodalmi Múzeummal partnerségben – a gasztronómia és az irodalom összefonódását boncolgató időszakos kiállítás várja a kíváncsi tekinteteket a múzeum több termében is, ahol neves költők és írók személyes tárgyait, étkezési szokásokat, ínycsiklandó recepteket és multimédiás eszközök által sugárzott információt tekinthet meg az ide betérő. És, lévén a gusztusos tálalás, illetve az egyébként is „ízletes” téma, a látogató természetszerűen megéhezik.

Krúdy Gyula születésnapján vendégekkel Óbudán, 1930 – a Petőfi Irodalmi Múzeum archívumából

Erre a helyzetre kínál megoldást a PÁVA étterem, ugyanis július 12-én és 13-án, két estén át valóban terítékre helyezi az irodalmat a múzeumban, és egy-egy emlékezetes, ízekben és színekben gazdag vacsorára invitál bárkit, akit érdekel a gasztronómia, az irodalom kulináris oldala, vagy csak egyszerűen szeretne egy valóban egyedi és varázslatos környezetben falatozni.

A közös esemény alapgondolata az irodalom, ezért a két este menüsora is e köré, egész pontosan Krúdy Gyula Szindbádjának legendásan ínyenc figurája köré épül. Aki olvasta a történetet, vagy éppen a megfilmesített változatot nézve gyűlt össze a nyál a szájában, az nagyjából tudja mire számíthat. A Szindbád által fogyasztott finomságok egy része változtatás nélkül, egyes fogások pedig újragondolva vagy módosítva kerülnek tányérra.

A július 12-én és 13-án, mindkét este 19 órától megrendezett vacsorák menüsora a következő:

Előétel
•  Velős pirítós hagymával
•  Egy pofa sör
•  Szilvapálinka
Leves
•  Hosszan főzött kacsahúsleves cérnametélttel, vele főtt zöldségekkel
•  Bor: Somlói olaszrizling
Leves után
•  Tafelspitz (főtt marhahús), pityókapürével, friss tormamártással
•  Bor: Szekszárdi rozéfröccs
Főétel
•  Kemencében sült kacsacomb káposztás cvekedlivel
•  Bor: Pinot noir
Desszert
• Túrós rétes

A különleges, ünnepi eseményen a részvételi díj 150 lej. A helyek száma korlátozott, a szervezők javasolják a minél korábbi asztalfoglalást.

Asztalt foglalni a 0747-525.525-ös telefonszámon, az office@pava.ro e-mail címen, illetve a vacsora Facebookos eseményél található foglalási linken lehet.

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel.: 0040 266 218375
Bethlenfalvi u. 2-6., Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
http://www.hrmuzeum.ro

A Múzeum fenntartója

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
www.udvarhely.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.