SZÉKELYUDVARHELY – Kézművesek képzése

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa szeptember és október folyamán szakoktató irányításával képzést szervez kézműveseknek. A 2015-2018-as kurzussorozatokhoz hasonlóan, a képzést Bartos Tünde bútorfestő fogja vezetni.

Válogatás a korábbi képzés során készült munkákból (A fotók a Forrásközpont archívumából valók.)

A Népi motívumok mai használatban című programot első alkalommal 2015 nyarán szervezték meg, a képzést követően négy helyszínen állítottak ki a kisebb lakótér berendezésére alkalmas népi ihletésű kézműves alkotásokat, a 2016-os, 2017-es és 2018-as képzéseket követően gyermekvilág, ünnep, illetve konyha témakörökben rendeztek kiállításokat, és a tavaly megjelent a 2015-2018 között megvalósult kézműves képzések anyagát összesítő katalógus is.

Az idei nyolcalkalmas képzésre olyan gyakorlott kézműveseket, népművészeket várnak, akik eddigi tapasztalataikat hasznosítva nyitottak az ízléses, újszerű kézműves termékek létrehozására.

A tanfolyam ideje alatt a kézművesek az alkotói munka mellett ötleteket kaphatnak a népi motívumok mai használatának továbbgondolására. A motívumokhoz való hozzáférést egy szakmai tanulmányút megszervezésével biztosítják, ennek során a kézművesek a tájházakban, néprajzi gyűjteményben megfigyelt tárgyak mintavilágából inspirálódhatnak.

A program eredményeként olyan népi motívumokkal díszített, minőségi kézműves alkotások készülnek, amelyekből a szervezők kiállítást rendeznek. A kiállítás egyrészt utat mutat a népi motívumok kreatív felhasználására, másrészt népszerűsíti a kézművesek munkáját, és a későbbiekben piacot teremthet termékeik számára.

A képzésen való részvétel ingyenes, a kézműves termékek alapanyagának költségeit a Forrásközpont fedezi. A részvételi szándékot 2019. július 31-ig a 0266-214440-es telefonszámon kérik jelezni. A helyek száma korlátozott! Túljelentkezés esetén az érdeklődők egy-egy, a projekt céljainak megfelelő pályamunkát kell bemutassanak, a szervezők az alapján választják ki a program résztvevőit, az idei évtől előnyben részesülnek azok a személyek, akik eddig nem vettek részt a képzésen.

A képzésre kiválasztott személyeket augusztus 9-ig értesítik.

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.