AZ ARÁNY JEGYÉBEN ATYHÁBAN

Vinczeffy László atyhai galériájában az idei kiállítást az arány határozza meg. A megszólított képzőművészek közül van, aki a formák, van, aki a színek, van, aki a vonalak, és olyan is, aki a fonal megszólítása által kíván megnyilatkozni. De vajon mi köti őket itt össze? Hogyan szólal meg a tematika mentén a koncepció adott „koncertje”?

Talán Jakobovits Miklós (1936-2012)meghatározása válaszol a leginkább kimerítően, megfelelő jelzőkkel a hívószóra, hiszen itt a hagyományhűség, a gyökerekhez, az otthonhoz, a családhoz való ragaszkodás érhető tetten. Ez valószínűsíthető. Ez is. És ugyanakkor otthon-, család- és barátságalapú szerveződés, mondhatnánk a Művészek Atyhai Társaságáról, amelynek központja a Sóvidék. A régiót immár néprajzi és természetrajzi jelentőségén túl a képzőművészet által is igyekszik a térképre helyezni. Itt és most az arányokban mérhető, érhető tetten a kísérletező kedv, az a bátorság, amely a művészet oly fontos jellemzője.

Vidám szobrok a Vinczeffy-kertben

Ebben az évben Ábrahám Jakab grafikusművész (Brassó), Barabás Éva festőművész (Marosvásárhely), Berze Imre szobrászművész (Székelyudvarhely), Bocskay Vince szobrászművész (Szováta), Deák Barna festőművész (Kovászna), Deák M. Ria textilművész (Kovászna), Köllő Margit (†) textilművész (Sepsiszentgyörgy), Kiss Levente szobrászművész (Marosvásárhely), Kuti Botond festőművész (Szováta), Kuti Dénes festőművész (Szováta), Márton Árpád festőművész (Csíkszereda), Sánta Csaba szobrászművész (Szováta), Vargha Mihály szobrászművész (Sepsiszentgyörgy) és Vinczeffy László képzőművész (Atyha-Sepsiszentgyörgy) munkáit tekinthetjük meg.

Az Arányok című kiállítás megnyitóünnepségére 2019. június 29-én, szombaton 12.00 órától kezdődően kerül sor. Beszédet mond és az egybegyűlteket köszönti Katona Mihály, Korond község polgármestere, a tárlatot megnyitja Vargha Fruzsina művészettörténész (Sepsiszentgyörgy-Kolozsvár), közreműködik Székely Levente hegedűművész és öt tanítványa (Marosvásárhely). Az ünnepség moderátora Magyari Izabella színművész (Marosvásárhely). A kiállítás július 31-ig tekinthető meg (Atyha, 101 szám).

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.