KERESZTMALAC – Sebestyén Péter új könyvéről

Ma az irodalom egy része új hangokat keresvén, egyre mélyebbre süllyed önmaga identitásának megtalálásában, árvulóban, sokszor elidegenedve, néha kivetkőzve önmagából, szinte reménytelenül keresi az ideált. Nagybetűs Szellemi Fogódzó híján elveszni látszik a katarzis.

Ilyen jelenvalóságok közepette vállalkozott Sebestyén Péter arra – habár a partvonalról érkezett -, hogy nemzedéke krónikásaként, az általa is megélt székely, rurális és urbánus hétköznapok hol keserédes, hol huncuton mosolyogtató történeteit, a közelmúlt székely életérzésének szépségeit áthordja a túlsó partra… – olvassuk a Keresztmalac (Tipographic Kiadó, Csíkszereda, 2019) című frissen megjelent prózakötet Balog László által írt ajánlójában.

A kötetet Bölöni Domokos gondozta, Balog László szerkesztette és Siklódy Ferenc illusztrálta. 120 x 200 mm, keménytáblás, 144 oldal

Sebestyén Péter neve nem ismeretlen a magyar olvasó számára, hiszen számos kötet szerzőjeként – úgy az egyházi, mint a civil kultúrában, ha a kettő egyáltalán elkülöníthető – igen markánsan, egyéni és össze nem téveszthető hangon jelentkezik immár évtizedek óta. Szónokként, rádiós személyiségként, publicistaként jegyzi ezt a tucatnál is több kötetet.

Hogy most Péter páter – ahogy szolgálati nevén ismerjük, a szépirodalom  berkeibe merészkedett, az teljesen természetes. Az ifjú író – ha így nevezzük – nem kezdő. A sajátos nyelvezet, a stílus kiválóan bejáratódott a prédikációkhoz, az esszékhez, a heti rendszerességgel keletkező publicisztikai írásokhoz való érzelmi és hittel telített viszonyulása által.

Megtörtént, aminek meg kellett történnie. Az írás hit, ami jóval magasabb rendű holmi fellángolásánál, egy második szószék, plusz-szolgálat, s általában a pap s az író földi élte végéig tartó szenvedély.

És itt Sebestyén Péter immár szépíróként is a miénk.


A Keresztmalac című prózakötet (tizenöt történetet magába foglaló novella/ elbeszélésgyűjtemény) bemutatójára 2019. június 20-án, csütörtökön este 7 órakor kerül sor a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház nagytermében. Közreműködik: Balog László, irodalomtörténész, a könyv szerkesztője, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának könyvtárigazgatója, valamint Siklódy Ferenc grafikusművész, a könyv illusztrátora.

A belépés díjtalan. A kötet a helyszínen megvásárolható. A szerző a helyszínen dedikál.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!


A könyvbemutató előkészítése hevében Sebestyén Péter plébános, publicista és szépíró küldött egy újabb írást, amelyhez készült ugyan illusztráció, de mégsem került be a tizenöt alkotásból álló keretbe. Úgyhogy: folyt. köv.

Az Sárgarigó című elbeszélés, amely majd egy következő kötet része lesz, ITT olvasható.

Látogasson el a szerző egyéni honlapjára!

A Sóvidék Televízió által készített nagyinterjúban Molnos Ferenc szerkesztő-riporter faggatja Sebestyén Pétert:

A címképen Siklódy Ferenc illusztrációja látható, amely a könyv címadó írásához készült.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.