CSÍKSOMLYÓ – Búcsú a hívekből épült katedrálisban – FRISSÍTVE(!)

A pünkösdi búcsú még őrizte a pápalátogatás hangulatát, sőt fokozta annak lelki töltetét, hiszen ez az ünnep immár teljes egészében a kárpát-medencei magyarságé volt. A búcsú nem olyan lehetőség, amelyet valamely ország és bizonyos idegen érdek szolgálatába lehetne és kellene állítani, hanem a lelki megújhodás, a feltöltődés alkalma. A tömeg „hozta a formáját”: a megszokott civilizációs szinten működött és jóval népesebb volt, mint egy héttel előtte, amikor sokakat távolt tartott a karhatalmi fontoskodás és a rendezvény kisajátítása, állami jellege.

Az ünnepi szentmise keretében áldást mondott dr. Jakubiny György érsek atya, összefoglalva röviden az egy héttel korábbi pápalátogatás üzenetét, s mivel a 2019-es év a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a szolgálatok éve, a papi hivatásról is beszélt, hiszen munkásokra van szükség „az Úr szőlőjében”.

A búcsú szónoka, Pál József Csaba, temesvári megyéspüspök volt, aki hazatérvén e jeles napon – hiszen a közeli Csíkcsomortán szülötte -, mély empátiával beszélt az egybegyűltekhez gyermek- és ifjúkori élményeiről, melyek a Kegytemplomhoz és a Szűzanyához kötik. Ugyanakkor a család, a gyermekvállalás fontosságát is kiemelte, hiszen anélkül nincsen, nem lehet jövőképünk. Nem feledkezett Úzvölgyéinkről sem, de türelemre, békességre intett, és Széchenyi Istvánra hivatkozva mondta, hogy építsünk lépcsőt a ránk dobált kövekből. „Itt nem két nép áll egymással szemben. Meggondolatlan vagy rossz szándékú intézkedésre felült egy mindenre fogható csoport. Felkorbácsolták az indulatokat. Fáj, ami történt, de nem engedhetjük, hogy elszabaduljanak az indulataink, és nem általánosíthatunk, mintha mindenki olyan lenne. Az ügy isten segítségével meg fog oldódni, de nekünk meg kell őrizni emberi és keresztényi méltóságunkat”- mondotta.

Tekintse meg ITT a Duna Televízió felvételét a búcsúról!

A pápalátogatás alkalmával felújított és kibővített hármashalom-oltár és annak közvetlen környezete – a fedett előtér – lehetőséget biztosít arra, hogy az oltári szolgálatot végző papok mellett a kórus, az egyházi és világi meghívottak is a jelenlevők előtt foglalhassanak helyet, s így még inkább kiemeli az ünnepi jelleget, hangsúlyozza az együttlétet, és talán – a jelentkezett ellenérzések mellett – jobban hangsúlyozza, hogy itt együtt vagyunk, erősebb vizuális élményt nyújt a búcsúsoknak.

A búcsú örömét a kedvező időjárás is segítette, hiszen ez alkalommal napsütés uralta a Kárpát-medence legnagyobb szabadtéri katedrálisát,„amelyet nem fenyeget semmiféle tűzvész, hiszen benne a hívek alkotják a téglákat” – ezek már Urbán Erik atya, csíksomlyói templomigazgató szavai voltak -, és az eső közben csak mérsékelten szemerkélt.


Piros Pünkösd vasárnapján újra felkelt a Nap…

Hamarosan folytatjuk… kiegészül Szabó Károly fotóriportja!

Címkép: Veres Nándor/ MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.