AZOKRÓL, AKIK NEM JÖNNEK VELÜNK

Történt pedig abban az időben, amikor Szent Péter utóda itt járt Somlyón, hogy nyilvános működése rossz pillanatában egy bizonyos szolga Ferenc pápa, Krisztus Urunk földi helytartója miseruháján kitakartatta a magyar feliratot. Bizonyságul arra, hogy a mélyben sötét erők munkálnak ellenünk…

A cseppet sem úri gesztus épp akkor juthatott ki a nyilvánosság elé, amikor a történelmi okok miatt Iohannis formában írt vezetéknevű államfő, Klaus Werner – aki tudvalevőleg a harmincezer fő alá apadt, de a trianoni döntés pillanatában legalább hétszázezres hazai német kisebbség képviselője, nagyszebeni ingatlantulajdonos, s emellett még elnök is –, azt mondogatta, hogy nemzetiségileg példás e kies helyen a rend. Olyan szöveg, szemenszedett sóder ez az állítás, mint volt oly sok minden a létezett kommunizmusban. Csakhogy most az a tragikus, hogy az totalitárius rendszerben hangzott el, amelyről mindenki tudta, hogy hazug, hogy homogén nemzetet építene benne a nemzetiségek szükségszerű fogyása mellett a kondukátor, aki komplexusosan utálta a magyart, bár kényes gyomra a konyháját bírta, Klaus Werner pedig egy polgári demokrácia frontembereként, már az Európai Unióhoz csatlakozott állam fő-arcaként hazudott egyet, de nagyot a szerep kedvéért.

Egyébként a „színtiszta” ortodox nemzetállam jól abszolválta a pápával kapcsolatos pr-bizniszt. Olyan, mintha hiteles lenne az egész, s talán még a többség malmára is hajtódott valami. Szó nem esett elsinkófált görög- és római-katolikus vagyonokról. Egyéb sérelmeket és hiátusokat most ne emlegessünk, mert hosszú lenne a sor. Viszont feltételezhető – bizony –, hogy az apparátus számos tagja szentségtörést követe el, méltatlanul járult szentáldozáshoz, illetve kért és remélt búcsút.

Nem ragyogja őket körül kegyelmi aura. Vétkeik súlya nőtt a végső mérlegen. Olyan rangrejtett ártók, kik korlátoltságuk és tájékozatlanságuk csapdájában vergődve növelik a mérget. Farok, mely kutyát csóvál. A pápa egyébként tükörbe nézett. Látta hátul a kitakart betűket. És restellte magát helyettük, kik tudják, bár mégsem, mert nincsenek tisztában cselekedetikkel.

Hívta őket. Ők pedig nem jöttek. Más az útjuk. Szenvedéssel, bűnnel, álnoksággal kövezve.

Azért írtuk le, ím, hogy megjegyezzék az utánunk következők is, hogy sokan vannak felebarátok, akik nem velünk tartanak.

Méltatlanok. Holott jöhetnének a sorban.

Címkép: Erdon.ro

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.