AZ IGAZSÁGTALAN TRIANONI DÖNTÉSRE EMLÉKEZTEK

Akárcsak Kárpát-medence szerte oly sok településen, ahol magyarok élnek, a székely anyavárosban és Tamási Áron szülőfalujában is felidézték a történelmi Magyarország 1920-as csonkolását június 4-én. Annak ellenére, hogy kilencvenkilenc évvel ezelőtt az anyaország elveszítette területének mintegy kétharmadát, magyar népességének egyharmadát, az évforduló napján immár úgy emlékszünk és emlékeztetünk, hogy ez az alkalom a nemzet méltóságának és minden magyar együvé tartozásának kifejezése is.

Székelyudvarhely

Együtt tartott megemlékezést az MPP-EMNP koalícióban működő városvezetés, a széki RMDSZ, a Nemzetstratégiai Intézet és a Székely Nemzeti Tanács, illetve az anyaországot Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa képviselte.

Az esős időjárás ellenére is főtéren álló Millenniumi oszlopnál több száz fős tömeg sereglett össze. Gálfi Árpád polgármester is arról a tartásról beszélt, akárcsak a többi szónok, hogy erőt ad a nemzet lelki egyesítésének gondolata és a mostani felelős kormányzat határokon átívelő felelősségvállalása.

2020-ig kell összegyűjtenünk ismét egymillió aláírást

Bíró Edith, a Székely Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi szervezetének elnöke a múlt fájó idézése mellett, arra is kitért, hogy európai népszavazás rangjára kell emelnünk azt a felhívást, amelyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke tett közzé a közelmúltban, s amelyben hangsúlyozza: a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című polgári kezdeményezés lehetőséget teremt a különböző régiók közösségeinek, hogy nemzeti törekvéseiket európai szinten jelenítsék meg. Az a feladatunk, 2020. május 7-éig egymillió aláírást gyűjtsünk össze. Egyébként a rendezvényt követően, a helyszínen már meg is teremtették az ívek aláírásának a lehetőségét.

Gyülekezésd az emlékműnél Farkaslakán

Farkaslaka

Tamási Áron szellemisége, máig érvényes üzenete hatotta át a megszólalók beszédét. Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke a szülőföld szeretete mellett a család megtartó erejét is kiemelte.

Kecseti hagyományőrző lovasok

Az ünnepség – két testvértelepülés, Göncz és Ajak képviselőinek jelenlétében zajlott – annak az emlékműnek a tövében, amely 2011 óta áll, és valóban az összetartozás, a közösségi erő szimbóluma is, hiszen nem pályázati, nem európai pénzből készült, hanem dr. Jakab Csaba helyi születésű építész, egyetemi tanár tervei alapján, helyi mesterek jóvoltából, helyben növekedett cserefából, helyben gyűjtött kövekből, helyben kovácsolt vasazattal.

A szerző felvételei

Simó Márton


Sátoraljaújhely

Együtt akarunk működni a szomszédainkkal, és aki velünk együttműködik, az jól is jár – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sátoraljaújhelyen.

Orbán Viktor miniszterelnök (középen) a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségen Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban 2019. június 4-én.  Fotó: Máthé Zoltán/ MTI

A miniszterelnök elmondta, kilencvenkilenc évvel Trianon után “mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!”.

“Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is” – mondta a kormányfő a Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, de ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják.

“A száz év magyar magány véget ért (…), és ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva 30 éve elindultunk” – hangsúlyozta.
Felidézte továbbá: kilenc éve született döntés arról, hogy a magyar nemzet történelmének legsötétebb napja ne csak lesújtson, hanem erőt is adjon, “egymáshoz is emeljen minket”.
Trianonról úgy fogalmazott: ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig, mert az idő a sebeket gyógyítja, de “az amputációt nem”. Az azóta eltelt idő semmit nem változtatott azon a tényen – folytatta -, hogy ami 99 éve történt, az nem tárgyalás volt, hanem diktátum, büntetés a háború elvesztéséért.

A döntés mögött a győzteseknek semmiféle erkölcsi fölényük nem volt, csak erőfölényük, olyan emberek millióit büntették meg, akik mentek, mert a hazájuk szólította őket, és nem tehettek róla, hogy egy olyan háborúban kellett harcolniuk, amelynek nem volt jó, igazságos oldala – mondta a kormányfő, hozzáfűzve: a győztesek felsőbbrendű, egész nemzeteket büntető döntései nem a szabadság, nem a béke, hanem újabb ellenségeskedés, a diktatúrák és a későbbi háborúk magvait vetették el Európában.

“Együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk!” – zárta szavait a miniszterelnök.

Nemzeti Összetartozás Napja – ITT itt nézheti vissza Orbán Viktor beszédét!

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében – a Kárpát-medencéből és szerte a nagyvilágból érkezett mintegy ezer fiatal előtt – azt mondta: céljuk újjáépíteni, újjászőni a magyarság kapcsolatait, a szövetség a magyar nemzetpolitika építőköve. Munkásságukat ismertetve megemlítette, hogy a Rákóczi Szövetség pályázata segítségével 2500 fiatal vehetett részt Ferenc pápa múlt heti csíksomlyói szentmiséjén. Most pedig “itt, Rákóczi földjén ünnepeljük az összetartozást” – hangoztatta a nemzeti összetartozás napjának sátoraljaújhelyi ünnepségéről szólva Csáky Csongor.

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.