HÁNY MAGYAR NEMZET VAN?

Most lesz kilenc éve, hogy a magyar országgyűlés június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A 2010. évi XLV. törvény a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szól, és utat mutat Trianon problémájának megoldására is. Több ez, mint ennek a napnak az átkeresztelése, de nincs szó a békediktátum okozta problémák elfelejtéséről. Érdemes elolvasni a mindössze öt paragrafusból álló, de korszakhatárnak számító törvény szövegét.

A maradék Magyarország – elveszett a terület kétharmada

Ez a törvény arra szólít fel bennünket, hogy a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjunk. Meghozatala után egy évvel Hatvan városa egy olyan emlékművet állított fel, amelyik rámutat a Trianon okozta legnagyobb veszteségre: a szétszakítottságra. A törvény ezen akar segíteni, miközben jól tudjuk, hogy ma már nem mindenki érzi át a békediktátum okozta tragédiát, így többen megfeledkeznek az elszakított nemzetrészekről. Pedig épp ez az a terület, ahol túl tudunk lépni Trianon árnyékán és az örökös kesergés vagy épp a felelőtlen felejtés helyett egyfajta megoldás felé haladhatunk. A szétszakított egész mindkét részéből egymás felé nyúlnak a kezek, mutatja az emlékmű Hatvanban. Egy szobor azonban nem mozdul, de mi mozdulhatunk.

Arra hívom fel tehát megbékélési mozgalmunk híveit, hogy írják meg legfeljebb 5000 leütésben azt, hogy a maguk részéről mit tettek, vagy mit terveznek tenni a nemzeti összetartozás érdekében. Hogyan gondolnak a részekre szabdalt nemzet egészére? A jól sikerült írásokat egybegyűjtjük, bekerülhetnek egy elektronikus kiadványba és a legjobbak megjelennek a Charta XXI. honlapján. Örülnénk, ha e sorok elolvasása után hamarosan kapnánk reakciókat villanylevélben, de nem szabunk időhatárt, mert ez a feladat folyamatos. Ha tegnap tettél valamit, holnap ismét előtted áll a lehetőség. A kérés az elszakítottaknak épp úgy szól, mint az itthon maradtaknak, nem különben az áttelepülteknek. Ők talán az átlagnál jobban érzik e szétszakítottság húsba vágó kínjait. Helyezzük ezzel szembe az összetartozás örömét.

Van egy mondás, miszerint tedd a jót és beszélj róla. Ezt kérjük most.

Tégy valamit a nemzeti összetartozásért és beszélj róla nekünk, hogy tovább adhassuk a példádat!
Ne üres szó, legyen valóság a magyar nemzet egysége!

Címkép: a hatvani emlékmű részlete látható, Tóth Dávid alkotása; a szobrot 2011-ben avatták fel.

Dr. Surján László

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.