FERENC PÁPA CSÍKSOMLYÓN – teljesített ígéret

A pápa első székelyföldi látogatását nagy várakozás előzte meg. Ebből az alkalomból óriási székely kaput is állítottak, hogy a szombaton délben tartandó miséjére azon áthaladva érkezzék a csíksomlyói hegynyeregbe, és a szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül arany rózsát hoz a csíksomlyói kegyhelynek. Az oltár felé vezető útra állított nagy méretű székely kapura az a felirat került: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából, 2019. jún. 1.”

A somlyói nyeregben bemutatott szabadtéri szentmise szinte végig latin és magyar nyelven zajlott. A pápa olasz nyelvű szentbeszéde – csúsztatással – román és magyar fordításban is elhangzott. A román hatóságok jelentős létszámú rendőrségi, csendőrségi, állambiztonsági, katasztrófaelhárítási, egészségügyi apparátust telepítettek a helyszín közelébe. A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatta a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló hármashalom-oltár felújítását és az új liturgikus bútorok elhelyezését, a csíksomlyói Jakab Antal Ház felújítását, ahol a misét követően ebédelt Ferenc pápa. A hivatalos román kormányzati becslések szerint mintegy kilencvenezer – a csíksomlyói kegytemplom igazgatósága szerint 110 ezer – zarándok követte a helyszínen az igehirdetést. Ez a szám messze alulmarad a pünkösdi búcsúk alkalmával megszokott létszámnál – olykor négy-ötszázezer fős tömeget is regisztrálnak -, most viszont részben a kedvezőtlen időjárással és a fokozott biztonsági intézkedésekkel magyarázzák a szerényebb jelenlétet.

Az a rögtönzött módszer, amellyel a pápa helyszínre való szállítását végül megoldották – Marosvásárhelyről országúton haladva érkezhetett meg Csíkszeredába – jót tett a Szentatya népszerűségének. Ferenc pápa, ahogy áthaladt a településeken, mindvégig nyitott ablak mögött ülve integetett a járókelőknek. Sokan – nem fotóriporterek vagy újságírók, hanem egyszerű okostelefon-használók – elégedetten nyugtázták, hogy sikerült “lekapniuk”.

“Ne hagyjuk, hogy azok a hangok és azok a sebek, amelyek az elkülönülést és a megosztottságot táplálják, megfosszanak minket a testvériség érzésétől. Nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést. Aki kockáztat, mint Mária, annak az Úr nem okoz csalódást. Járjunk együtt az úton, merjünk kockáztatni, engedjük, hogy az evangélium legyen az a kovász, amely képes megajándékozni népeinket az üdvösséggel az egységben és a testvériségben” – mondta többek között szentbeszédében Ferenc pápa.

Most teljesedett be II. János Pál húsz évvel korábbi ígérete: először járt most Erdélyben és a Székelyföldön Szent Péter késői utóda.

Tömeg Csíksomlyón Fotó: Koszticsák Szilárd/ MTI
Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben

A pápa szombat délután a moldvai Jászvásáron (Iasi) fiatalokkal és családokkal találkozott. A látogatás vasárnap Balázsfalván folytatódik, ahonnan Őszentsége Bukarestbe utazik, majd az esti órákban visszatér a Vatikánba.

Források: MTI, Magyar Hang, 24.hu

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.