A Prospero Páholy vendége Szilágyi Enikő – KOLOZSVÁR

Másodszor kerül sor a Györkös-Mányi Albert Emlékházban a közelmúltban indított beszélgető est-sorozat rendezvényére, amelynek vendége ez alkalommal Szilágyi Enikő színművész-énekesnő, akivel a program ötletgazdája, Demény Péter író beszélget.  A kolozsvári születésű művésznő közvetlenül a rendszerváltás előtt távozott szülőföldjéről, később magyarországi színházakban játszott, majd Nyugaton is kipróbálva képességeit, drámai szerepekben és énekesnőként is rendkívüli pályán fut…

Szilágyi Enikő elhagyta szülőföldjét: Romániát, Erdélyt, Kolozsvárt, Marosvásárhelyt, ahol a „Szentgyörgyi István” Színművészeti Akadémiát végezte és diplomázott. Már jóval az Akadémia elvégzése előtt a rádió, a televízió és a filmgyár stúdióinak sikeres munkatársa, majd a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tagja és a Kolozsvári Magyar Színház többszörösen meghívott vendége, ahol a drámairodalom legszebb szerepeit játssza nagy sikerrel. Belgiumban élt négy évet, majd tizennégy esztendőn át Magyarországon játszott a Budapesti Kamara Színházban, a Thália Színházban, a Bárka Színházban, a Merlin Színházban, Debrecenben a Csokonai Színházban és Kecskeméten a Katona József Színházban. Az év legjobb színésznőjeként négyszer lett nívódíjas, magkapta a szép magyar beszédért járó Kazinczy-díjat, és kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is.

Szilágyi Enikő (2018) – Fotó: Blikk.hu

“A művésznő 2005-től kezdődően Párizsban él és koncertezik. A francia sanzonnak, Edith Piafnak, Jacques Brelnek, Barbarának, Boris Viannak, Kurt Weill songjainak és párizsi korszakának szenteli életét, valamint a saját verseinek és a számára írt költeményeknek megzenésített változatát  adja elő nagy sikerrel. Világhírű zeneszerzőkkel, írókkal dolgozik, mint Jean Musy, Vivien Villani, Jean Rouaud, René de Ceccatty. Párizs kultikus színpadain lép fel: Palais de la Paiva, Palais de Behague, Théâtre Dejazet, Théâtre des Nouveautés, Théâtre Lucernaire, Salle Gaveau” – írja róla Jean-Marc Warszawszki párizsi muzikológus.


Az eseményre 2019. MÁJUS 30-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18.30 ÓRÁTÓL kerül sor a GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT EMLÉKHÁZBAN.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!


emkegyorkoshaz@yahoo.com
Kós Katalin: +4-0766 294646, Vincze László: +4-0744 699616
400015 Kolozsvár, str. Republicii/Majális u. 5.
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

További részletek ITT olvashatók Szilágyi Enikő életéről és pályafutásáról.

Címkép Szilágyi Enikő egyéni honlapjáról való.

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.