NÁRCISZFESZTIVÁL – Szentegyházán és Oroszhegyen

Ezen a hétvégén két udvarhelyszéki településen szerveznek szabadtéri ünnepségeket a nárciszvirágzás apropóján. Több évtizedes hagyományról van szó, amelyek épp fesztiváljellegüknél fogva kiválóan alkalmasak, hogy a települések műkedvelői felvonultassák a népzene, a néptánc, az irodalom értékeit, de ugyanakkor találkozási lehetőség az elszármazottaknak ás a testvértelepülésekről érkezőknek.

Szentegyházán május 19-én, vasárnap tartják a XLIV. Nárciszfesztivált. A rendezvény szervezői Szentegyháza Önkormányzata és a Gábor Áron Művelődési Ház, partnerségben a Hargita Megye Tanácsával, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal és a Mosoly Kulturális Egyesülettel.

A rendezvényre meghívott csoportok a Gábor Áron Iskolaközpontban gyülekeznek reggel kilenc órától. Fél tizenegykor a népviseletbe öltözött táncosok felvonulását lehet megtekinteni a városban, tizenegytől a Nárciszréten tartják a megnyitót, majd sor kerül a meghívottak műsorának bemutatására.

A fesztiválon fellépnek Kászonaltíz, Gyergyóújfalu, Csíkszentdomokos, Lövéte, Gyergyóremete, Gyergyóditró, Csíkborzsoba, Csíkmadéfalva, Balatonboglár, Látrány hagyományőrző csoportjai, a helyiek részéről ott lesz a Veterán és a Hüpürcsös néptánccsoport, a fúvószenekar és a hagyományőrző huszárcsapat, valamint a mazsorettek tudtuk meg György László szervezőtől. A műsor bemutatása közös szabadtéri ünnepléssel folytatódik.

Oroszhegyen május 19-én, vasárnap tartják a XXXIX. Nárciszfesztivált. A rendezvény szervezői Oroszhegy Község Polgármesteri Hivatala, Oroszhegyi Kulturális és Ifjúsági Egyesület, partnerségben a Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal.

Nárciszmező Nyúládban – Oroszhegy község (Bálint Elemér Imre felvétele)

A rendezvényt az oroszhegyi fúvószenekar indítja a tíz órakor a templom előtti téren, ezt követi az ünnepi szentmise és a Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulása. Az ünnepi műsor a nárciszréten folytatódik, ahol a helyi és környékbeli meghívott néptánccsoportok lépnek fel műsoraikkal valamint az oroszhegyi “Mákvára” színtársulat humoros előadása örvendezteti meg a közönséget. A napot a Kedves Zenekar koncertje zárja.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.