MUNKÁCSY KRISZTUS-TRILÓGIA – Reisinger János előadása

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház népfőiskolai programsorozata keretében kerül sor a koncertteremben május 20-án, 21-én és 22-én – hétfőn, kedden és szerdán, mindhárom alkalommal 18.00 órától kezdődően – dr. Reisinger János irodalomtörténész vetítéssel egybekötött előadására, amely Munkácsy grandiózus alkotását kívánja reprezentatív és emlékezetes ,ódon bemutatni.

A három képet sokáig senki, még az alkotó sem látta együtt. Erre a közönségnek csak 1995-ben nyílt először lehetősége, amikor a debreceni Déri Múzeumban kiállították a trilógiát. 2010-ben a múzeum felújítása miatt előbb Pécsen, majd a budapesti Magyar Nemzeti Galériában mutatták be a képeket; 2011. október 16-ig ott voltak megtekinthetőek, majd ismét visszakerültek Debrecenbe. Ezt követően a trilógia megbomlott, mert 2014-ben a Krisztus Pilátus előtt című képet vissza kellett szállítani Kanadába a kép tulajdonosához, mivel lejárt a bérleti szerződés. Azonban a magyar állam vásárlási szándékának 2015-ben történt bejelentése után lehetőség nyílhat arra, hogy a három festmény újra együtt lehessen.

Miután 2015. januárjában Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója tárgyalásokat folytatott Kanadában a Hamilton Galéria vezetőivel, 2015. május 12-én a Déri Múzeumba érkezett a Krisztus Pilátus előtt című kép, amelyet a magyar állam a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának keretében vásárolt meg. Előrehaladott tárgyalások folynak a Pákh Imre vállalkozó tulajdonában lévő Golgota című kép megvételéről is, s ha sikerülne a kép megvásárlása, akkor a hányatott sorsú Munkácsy-trilógia végleg együtt maradhat a Debrecenben kialakított állandó kiállítóhelyen.

2015. május 20-án megnyitották a debreceni Déri Múzeum Munkácsy termét a látogatók előtt. Itt újra együtt látható a trilógia, miután a trilógia magántulajdonban lévő harmadik darabját a tulajdonos kölcsönadta a múzeumnak.

A címkép az MTI archívumából származik (2015. május 20.)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.