DR. SZENTANNAI DÉNES EMLÉKKONFERENCIA

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, valamint a Pro ORL Egyesület kétnapos konferenciát szervez a tavaly elhunyt fül-orr-gégész főorvos emlékére.  Székelyudvarhelyen és Székelyszentmiklóson zajlanak a programok, amelyek minden érdeklődő számára nyilvánosak.

A székelyudvarhelyi Városi Kórház és Rendelőintézet

Dr. Szentannai Dénes 1953-ban született Székelyszentmiklóson. Marosvásárhelyen végezte az orvosegyetemet (1978), gyermekgyógyógyász szakon, Székelyudvarhelyen gyakornokoskodott, majd Csíkszépvízen volt gyermekorvos.

A kórház régi épületét, amelyben a Fül-Orr-Gége Osztály is található dr. Szentannai Dénes főorvos kezdeményezésére újították és szerelték fel modern gyógyáaszati eszközökkel

Székelyudvarhelyen 1984-től haláláig teljesített szolgálatot. 2008-ban átvehette a Legprímább Orvos elismerést. Gyermek fül-orr-gégész szakvizsgát Bukarestben (1986), főorvosi vizsgát Kolozsváron (1991), osztályvezető vizsgát Marosvásárhelyen (1994) tett. Lobbitevékenységével, valamint a városvezetés, illetve támogatók segítségével nagyban hozzájárult a kórház régi épületének- amelyben a fül-orr-gégészeti osztály is található – teljes felújításához és kibővítéséhez.

Dr. Szentannai Dénes (1953-2018) - Fotó: Polgarportal.hu
Dr. Szentannai Dénes (1953-2018) – Fotó: Polgarportal.hu

A kétnapos – pénteken, május 17-én és szombaton, május 18-án zajló – rendezvénysorozat fővédnöke prof. Dr. Kásler Miklós miniszter (Emberi Erőforrások Minisztériuma), védnőke Lukács Antal főigazgató (Városi Kórház Székelyudvarhely) és Szász Jenő elnök (Nemzetstratégiai Kutatóintézet).

Pénteken, a regisztrációt követően a kórház konferenciatermében, a megnyitóbeszédek után, 11.00 és 13.00 óra között tudományos előadások hangzanak el, majd Szentannai doktor emlékére, illetve dr. Mátyus András ny. kórházigazgató tiszteletére emléktáblákat avatnak a Fül-Orr-Gége és Szájszebéseti Osztály épületében, aztán 15.15 és 18.30 között ismét a tudományosságé a szó.

Szombaton 10.00 órától Székelyszentmiklóson, az unitárius istentiszteletet követően a székely falu múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó tudományos előadássorozat kezdődik a helyi unitárius templomban 12.00 óráig. Ezt követően emléktábálát avatnak a Szentannai-háznál, majd 13.00 és 14.00 óra között folytatódik a tudományos ülésszak. A résztvevők Székelyudvarhelyre visszatérőben, 17.00 órakor megkoszorúzzák Dr. Szentannai Dénes sírját a Szombatfalvi Temetőkertben.

A székelyudvarhelyi kórház régi épülete a múlt század elején -archív.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.