NÉPI MESTERSÉGBEMUTATÓK HARGITA MEGYÉBEN

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont májusban Hargita megye négy térségében szervez mesterségbemutatókat. A program célja olyan mesterségek megismertetése a megyében lakó diákokkal, amelyek az adott régióban jellemzőek, de a mai ember számára kevésbé ismertek, illetve felkelteni a diákok érdeklődését a népi mesterek által végzett alkotómunka iránt.

A foglalkozások során a diákok elsajátítva egy-egy mesterség alapjait, elkészíthetnek egy-egy kézműves terméket, amit a foglalkozást követően magukkal vihetnek.

A népi mesterségek népszerűsítése idén négy település tájházának, illetve néprajzi gyűjteményének udvarán valósul meg iskolások részvételével. Minden alkalommal 13 órakor kezdődnek a mesterségbemutatók: május 9-én Kászonaltízen, 16-án Máréfalván, 23-án Eszenyőben (Gyergyóremete) és 30-án Csíkmenaságon. Helyszínenként két-négy népi mester irányításával zajlanak a foglalkozások.

Danis János: Őszi reggel Gyergyóremetén

A különböző helyszínekre más-más régiókból érkeznek 5-8. osztályos diákok, Kászonaltízre a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola tanulói, Máréfalvára a csíkmenasági Gál Sándor Általános Iskola diákjai, Eszenyőbe a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola tanulói, és végül Csíkmenaságra a székelyudvarhelyi Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanulói.

A kászonaltízi Tájház – Simó Márton felvétele

A helyi népi mesterek közül Sándor Attila fafaragást, Péter Ildikó bútorfestést, Vizi Julianna és Balázs Terézia szövést, illetve hímzést, Szécsi Szilveszter és Elekes Péter zsindelykészítést és tornácdeszka fűrészelést, Páll Etelka növényi festést, Farkas Éva népi gyógyítást, Adorján Lajos fazekasságot és Gercsényi Blanka szappankészítést tanít a diákoknak. A kézműves tevékenységben részt vevő gyerekek kiválasztásában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vállalt szerepet, ezt a Hargita megyei általános iskolákkal való együttműködésben valósította meg.

Tájház Gyergyóremetén – a címkép Simó Márton felvétele

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.