ELHURCOLVA – A Hololakauszt áldozataira emlékeznek – FRISSÍTVE!

Székelyudvarhelyen 2019. május 3-án emlékeznek meg a deportálás 75. évfordulójáról. A holokauszt alatt Székelyudvarhely zsidó lakosságának többsége elpusztult. A 18-50 év közötti férfiak jelentős része a katonai munkaszolgálat alatt veszítette életét 1942–1944 között. A városban és a környékbeli településeken maradt 276 zsidót 1944. május 3-án gyűjtötték össze a magyar polgári és katonai hatóságok a Tanítóképző udvarán. Éjszakára az iskola tornatermében helyezték el, majd 1944. május 5-én tehergépkocsikon szállították őket a marosvásárhelyi gettóba. Innen a székelyudvarhelyi zsidókat május végén deportálták Auschwitzba.

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város és a Haáz Rezső Múzeum nagy tisztelettel hívja az érdeklődőket a zsidóüldözés székelyudvarhelyi áldozatainak emlékére szervezett kiállításra és az azt kiegészítő előadásra.

A 75. évfordulón, 2019. május 3-án szervezett megemlékezés 17.00 órától kezdődik a Márton Áron téren, beszédet mond Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere, bemutatásra kerül Berze Imre szobrászművész természetművészeti térinstallációja, majd 18.00 órától a városháza Szent István termében Gidó Attila ZSIDÓK SZÉKELYUDVARHELYEN A 20. SZÁZADBAN címmel tart vetített képes előadást, ez követően a HAKESHET KLEZMER BAND koncertjére kerül sor.

Zsidó parcella és emlékhely a székelyudvarhelyi Bekvérosi Temetpben
Emlékhely a zsidó parcella közepén a székelyudvarhelyi Belvárosi Temetőben (Simó Márton felvételei)

FRISSÍTÉS (1.)

Napra pontosan hetvenöt évvel ezelőtt, 1944. május 3-án 276 székelyudvarhelyi zsidót tereltek össze a magyar polgári és katonai hatóságok a tanítóképző udvarára, kiket két nap múlva teherautóra ültettek, majd a marosvásárhelyi gettóba, onnan pedig marhavagonokban Auschwitzba szállítottak. A deportálást csak 38-an élték túl. Az áldozatok, az udvarhelyi és az udvarhelyszéki falvakban élő zsidók többsége az itteni közösségbe integrálódva, a városért, a környék székely lakóiért tevékenykedő ügyvéd, orvos, tanár, kereskedő és műszaki értelmiségi volt – fejtette ki a székelyudvarhelyi megemlékezésen Gálfi Árpád polgármester.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere beszédet mond a megemlékezésen

„A mi generációnk nem felelős az elődök tetteiért, ugyanakkor nem szabad letagadnunk, hogy a zsidók 1944-es deportálásában sajnos jelentős számú székelyudvarhelyi polgár is segédkezett. Nem tagadhatjuk a szörnyű tetteket akkor sem, ha kényelmetlen szembenézni ezekkel, hiszen ezzel azt sugallnánk, hogy bármikor megismétlődhetnek hasonló borzalmak – fogalmazott Gálfi. Hangsúlyozta, beszélni kell a múltról, hiszen aki ezt letagadja vagy megpróbálja megmásítani, az a „saját jövőjét lopja meg”.

Gálfi Árpád polgármester kijelentette, hogy a holokauszt áldozataira emlékezve felidézünk egy, a székely közösség szívén ejtett régi sebet is. Emlékezni azonban kell, hiszen a múltunk hozzánk tartozik, és segít abban, hogy megfelelően modellezhessük a jövőt.

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója
Berze Imre (baloldalt), az elhurcoltakra emlékeztető installáció alkotója

A Márton Áron téren – a Patkóban – elhelyezett szabadtéri installációt Berze Imre képzőművész készítette. A jelenlevőknek dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója nyújtott támpontokat az értelmezéshez. A kockakövekre emlékeztető, szabálytalanul elhelyezett gyeptéglák egy-egy fotót viselnek magukon, annak jelképét, hogy kiszakítottak az itteni környezetből akkor 276 emberi sorsot, akik részei, részesei lehettek volna a továbbiakban is az itteni valóságnak.

A szabadtéri kiállítás három héten át lesz látható, május 25-ig, amely idő alatt megtekinthető, mementóként látható, hogy azok a generációk is megtekinthessék, akiknek életkoruknál fogva nincsenek közvetlen információik a vészkorszakról. Egyes fotódokumentumokat a Kováts Fényképészet archívumából sikerült beszerezniük a múzeum szakembereinek.

A Márton Áron téri megemlékezést követően dr. Gidó Attila történész tartott vetített képes előadást a Városháza Szent István termében, majd a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band fellépése zárta az Elhurcolva címet viselő emlékező és emlékeztető eseményt.

A Haáz Rezső Múzeum fenntartója

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.