HOL SÍRJAIK DOMBORULNAK?

A hadisírgondozást nemzetközi megállapodások szabályozzák. Ennek szellemében jött létre Magyarország és Románia közt az a szerződés, amely a hadisírok jogállását hivatott rendezni a két országban. Ezekben az ünnepektől csendes, ám az európai parlamenti képviselőválasztás kampányától hangos áprilisi időszakban terjedt el annak híre a médiában – mi a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tudósítását idézzük -, hogy a Bákó megyében levő Dărmăneşti (Dormánfalva) önkormányzata – karöltve Bákó megye illetékeseivel és az állami szervekkel – katonai temetőt létesít azon a telken, ahol az első és a második világháborúban elesett magyar katonák emlékhelye található.

hatarorok
Székely határőrök a második világháborúban – Fotó: Mult-kor.hu

Ennek a területnek a hovatartozása vitatott, a Kárpátok túloldalán elhelyezkedő moldvai kisváros és Csíkszentmárton önkormányzata egyaránt magáénak tekinti. Annyi biztos, hogy a területet – bár bizonyos értelmezések szerint kívül esik Hargita megye közigazgatási határán – Csíkszentmárton község gondozza.

A vitatott területen, ahol ténylegesen is magyar honvédek földi maradványai nyugszanak, egyetlen elesett román katona sincs eltemetve. A román hősök egy közelben levő, ám gondozatlan parcellában találhatók.

A kegyelet és a nemzetközi jog arcul köpésének lehetünk a tanúi, olyan időkben, amikor hivatalban levő tisztségviselők munkálkodnak azon, hogy aláássák azokat a normális kapcsolatokat, amelyeknek egy civilizált országban működniük kellene. Kincstári történelemhamisítás, buldózeres rátemetkezés a múltra, egy olyan időszakban, amikor sokan – a más hiten lévők is – várják az áldást és a teljes búcsú megadását a hozzánk ellátogató pápától. Vajon megkaphatják-e? A Fennvalót megtévesztik-e az ájtatosra kikent fapofák?

Ennek az ügynek lesz még folytatása. Úgy tűnik, nagyon rossz, lelki pestistől sújtott idők tanúi és végigszenvedői leszünk, ha hagyjuk magunkat.

A történelmi megbékélés csak egy rossz vicc ilyenkor? Vagy olcsó mese hülye gyerekeknek?

Fotók: Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület

Kapcsolódó:  Úz-völgyi keresztekÚz-völgyi kérdőjelekÚz-völgyi hegyomlás

Simó Márton

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.