MIASSZONYUNK, TE DRÁGA!

Az ember nem hisz a szemének. Most már nemcsak autóbalesetet közvetítenek élőben – az ikertornyok megtámadását már nem is említem – , hanem láss csodát, és borzadj el: órákig ég a világ második legnagyobb temploma, és a tömeg megbabonázva bámulja, fényképezi, élvezi a lángokat, tűzoltó sehol. Holott három perc alatt odaérhettek volna, de csak második nekirugaszkodásra találták meg a tűzet… S addig is – bár szimbolikusan – a több száz lézengő foghatta volna a vödröt, s adja egymásnak tovább, a Szajna sincs messze. Mindenki szeme láttára és tehetetlenségére semmisült meg Párizs és a világ ikonja…

A média, a hatóságok hallgatnak. Megvárják, amíg leég a tetőszerkezet, összedől a torony. Aztán nyilatkozunk a sajtónak: jaj, de szörnyű.

Az apokalipszis bekövetkezett, az Antikrisztus provokációja bevált. Beleborzongunk és találgatunk: ki tehette ezt? Miért?

Túl egyszerű és semmitmondó magyarázat, hogy balesetnek nyilvánítjuk. Azt azok sem hiszik el, akik kitalálták. És persze nem rugaszkodnánk el nagyon a valóságtól akkor sem, ha egy felbőszült sárga mellényesre, vagy egy bosszúálló betolakodóra gyanakodnánk. Ha meg egyszerű rövidzárlat vagy eldobott szivarcsikk az oka, akkor is messze túlmutat az eset önmagán.

Micsoda ellentmondásos, furcsa, groteszk hír az is, miszerint a francia kormány évente két millió eurót szánt a felújításra, eközben meg egy gazdag vállalkozó család azonnal száz millió eurót ajánlt fel segítségnyújtásként. Másodiknak meg a japán kormány jelentkezett, hogy támogatja az újjáépítést.

Aztán ott van az a tény is, hogy a Notre-Dame székesegyház évek óta múzeum. Nincs benne élet, csak a turisták zaja, mocska. Templomainkat idegenforgalmi célponttá redukáltuk, hátha hoz valami hasznot. Legalább így működjék, ha már Jézust kiűztük belőle.

notre1
A Notre Dame 1620-ban

És a legnagyobb csapást ez a tűz nem a francia nemzetgazdaságra, az egyház nimbuszára mérte, hanem a francia nép önbecsülésére. Íme a történelem leckéje, a felvilágosodás, az elvilágiasodás következménye. Nem mellesleg még a francia forradalom idején sem merték felgyújtani. Csak államosították, lepusztították és meggyalázták…

notre2
Napóleon a Notre-Dame-ban – császárrá koronázza önmagát

Mert hiába tett világtörténelmi lépéseket a francia nép: hódító vagy békítő háborúival, gyarmatosításával, a kultúra és civilizáció kiterjesztésével, közben lassan elveszítette önmagát, valódi, keresztény identitását, teret engedve mindenféle hamis másságnak, neoliberális szlogennek, amely most a vérét szívja és két vállra fekteti.

motre_dame_1944
A Notre-Dame előtt Párizs felszabadulásakor – 1944. augusztus 26 –, majd hetvenhárom évvel később – Fotó: © Malindine E G (Capt), No 5 Army Film & Photographic Unit…

notre_dame_1944_2

notre_ma
… és 2019. április 16-án – Fotó: 24.hu

Nem marad egyebe, csak a szentjei, akik Istennél ma is közbenjárnak, s figyelmeztetnek mindannyiunkat, mint Jézus: „Ha meg nem tértek, mindnyájan elvesztek ti is!”(Lk 13,3) Szent Bernadett, Vianney Szent János, IX. Szent Lajos, Szent Johanna, Clairvauxi Szent Bernát, Páli Szent Vince, Grignon Szent Alajos, Lisieuxi Kis Szent Teréz, Clugni Szent Odiló apát, Roger testvér, Szent Róbert, Szalézi Szent Ferenc, könyörögjetek mindnyájunkért!

Fotók: Instagram

Ft. Sebestyén Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.