HATALMAS BÜNTETÉST SZABTAK KI KOROND KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉRE

Ugyan közösségi ügy, mégis a polgármester személyét büntetik azon döntése miatt, amiért nem távolította el időben a magyar feliratot a korondi községházáról. Katona Mihály bizonyítékokkal tudja alátámasztani: márpedig nem szegett törvényt.
Hatalmas pénzbírságra (280 ezer lej), illetve a késedelmi kamat (80 ezer lej) kifizetésére kötelezi a Marosvásárhelyi Ítélőtábla Katona Mihályt, Korond polgármesterét a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt.

A polgármester értetlenül áll a döntés előtt, hiszen amint lapunknak elmondta, bizonyítékokat szereztek arra vonatkozóan, hogy az ítélőtábla döntését végrehajtották, amit a pert kezdeményező Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője, Dan Tanasă blogger is elismert a honlapján. Ugyan a feliratot 2017-ben visszatették, ezúttal az ADEC által javasolt Casa Comunală felirattal, viszont a Községháza is mellé került, ami miatt újabb pert akasztottak a polgármester nyakába. Ezt a feliratot is eltávolították idén január 8-án az önkormányzat homlokzatáról.

Az ítélőtábla nem vette figyelembe azokat az igazoló aktákat, bizonyítékokat, fényképeket, amelyeket mellékeltünk. Szerencsére a helyi televíziótól kaptunk igazoló dokumentumokat 2016-ból, ugyanakkor a bloggerrel való levelezést is visszakerestük, amelyben tudomására hoztuk, hogy mikor távolítottuk el a feliratot és mikor fizetjük ki az 1055 lej büntetést. Megszereztük azoknak a nyilatkozatát, akik itt dolgoztak a felirat eltávolításával. Most már a bíróság döntésén fog múlni, hogy elfogadja-e a bizonyítékokat, vagy további lépésekre lesz szükségünk – mondta az elöljáró.

Katona Mihály polgármester elmondta, mindenképp élni fognak a perújrafelvétel kezdeményezésének lehetőségével. – Nem én vagyok az egyetlen magyar polgármester a megyében, aki büntetést kapott, ezért össze kellene fognunk, egységesen kellene fellépnünk, hiszen egyenként feldarabolnak bennünket, és azon vesszük észre magunkat, hogy egyirányú forgalomban vagyunk, ahol nem fordulhatunk vissza. Nagyon megviselt ez az ügy engem is, családomat is – vallotta be a polgármester.

hargita_nepe

Nagyálmos Ildikó/ Hargita Népe

A székelyföldi politikusok kiállnak Katona Mihály polgármester és más érintett elöljárók mellett

Keddi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a román állam provokációiként tett említést a Dan Tanasa blogger és az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) székelyföldi magyar intézményvezetők elleni feljelentéseiről, és a magyar vezetőket a magyar jelképek használata miatt, valamint magyar feliratok miatt elmarasztaló bírósági ítéletekről. Kijelentette: tudatosan felépített intézményi provokációról van szó, amelyért a felelősség a román államot terheli.  Hozzátette: az SZNT következetesen kitart amellett, hogy békés eszközökkel, jogi, demokratikus úton erősítse Székelyföldet. “A székelység a jog népe” – hangsúlyozta az SZNT elnöke kijelentve, hogy székely terrorizmus nem létezik, ez is a román állami provokáció része, amelyre a székelységnek a jog és a demokrácia eszközével kell válaszolnia.

izsak-balazs-1
Izsák Balázs, a SZNT elnöke

A továbbiakban Izsák Balázs a sajtótájékoztató után az MTI kérdésére telefonon elmondta, hogy “a kívülálló számára is nyilvánvalónak” találja, hogy Dan Tanasa mögött egy intézmény áll, amelyet a román mély állam működtet. Különben nem lenne megmagyarázható, hogy amikor egy színmagyar székelyföldi faluban megjelenik egy magyar felirat, azt a magyarellenességéről elhíresült blogger azonnal tudja. Az intézményi háttérnek tulajdonította azt is, hogy a blogger és egyesülete többnyire sikeresen pereskedik a magyar intézményvezetők ellen.

korond6_2015_majus
Archív felvétel 2015 májusából, amikor még a helyén volt a két eredetileg felhelyezett – román és magyar nyelvű – felirat – Fotó: Simó Márton

Az ADEC által indított eljárás nyomán a bíróság nemrég a román közösség hátrányos megkülönböztetése miatt rótt ki jogerős ítéletben bírságot Gyergyóremete polgármesterére, mert a 99,2 százalékban magyarok által lakott község ingyenesen szórt havilapja csak magyarul jelenik meg. Ugyancsak az ADEC keresete nyomán született hétfőn jogerős ítélet arról, hogy Korond polgármesterének több mint 456 ezer lej (30,5 millió forint) bírságot kell fizetnie. A bíróság egy jogerős bírósági ítélet végrehajtásának az elmulasztásaként értelmezte, hogy a polgármester – az ADEC korábbi keresete nyomán kimondott ítélet következtében – eltüntette ugyan a korondi községháza homlokzatáról a Primaria – Községháza feliratot, de helyette a Casa comunala – Községháza feliratot helyezte fel ugyanoda.

kelemen_hunor_biro_istvan
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

A közösségi oldalán közzétett szerdai bejegyzésében Kelemen Hunor azt írta: “kimondhatatlanul felháborítja” a marosvásárhelyi ítélőtábla hétfői jogerős döntése által kiszabott “méltánytalan és aránytalan” büntetés, amit a polgármesteri hivatal homlokzatán olvasható magyar “Községháza” feliratért kell kifizetnie Katona Mihály, korondi polgármesternek. “Úgy tűnik, a határ a csillagos ég, amikor a közösségi vezetőink +rendreutasítása+ a cél, amiért merészelik használni szimbólumainkat, vagy önkormányzataink homlokzatán megjelenik a magyar felirat” – írta szerdai bejegyzésében az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szolidaritását fejezte ki a székelyföldi település polgármesterével és a község lakóival. “Minden létező nemzetközi fórumon hangot adunk felháborodásunknak. Románia az Európa Unió része, és amikor azzá vált, egyetértett olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyekre ma fittyet hány. A feljelentő személyétől függetlenül a román igazságszolgáltatás nem szabad megengedje magának, hogy az Alkotmány és a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények betűjével, szellemiségével teljesen szembefordulva hozzon igazságtalan döntéseket” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Az MTI jelentése és a Hargita Népe nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.