VATIKÁN – Közzétették a pápalátogatás programját

A pápai állam sajtóirodája közölte a szentatya romániai látogatásának hivatalos programját. A tájékoztatás értelmében a háromnapos látogatásra május 31-én, 11.30-kor érkezik meg Őszentsége az otopeni-i repülőtérre, és fogadáson vesz részt az államelnökkel, a nunciussal, valamint a romániai püspöki konferencia tagjaival. A csíksomlyói tartózkodásáról újdonság nem derült ki, viszont az értesülések szerint ismét élénkült a regisztráció a pontifex.ro weboldalon, és immár a 80 ezret közelíti a regisztrált zarándokok száma.

VATICAN-POPE-AUDIENCE-FILES
Fotók:  Vatican News/ Facebook

Ferenc pápa romániai látogatásának részletei

A Cotroceni-palotában beszédet tart a világi és egyházi méltóságok, a diplomáciai testület és a civil szervezetek képviselői – hozzávetőleg 300 személy – előtt. Délután magánfogadáson találkozik az ortodox pátriárkával, majd a román ortodox egyház szinódusának képviselőivel a pátriárkatus székhelyén – közli a www.romkat.ro. A szentatya a Nemzet Megváltásának Katedrálisában Daniel pátriárkával közösen elimádkozza a Miatyánkot. Utolsó programpontként a Szent József római katolikus katedrálisban szentmisét mutat be és szentbeszédet mond.

Másnap érkezik Csíksom­lyó­ra. A somlyói látogatással kapcsolatban mindössze annyi derül ki, hogy fél 10-kor Bákóba indul, ahonnan 10 óra 10 perckor száll fel a helikoptere Csíkszereda felé. Itt a városi stadionban landol, onnan indul a csíksomlyói kegyhelyre, majd a szentmise helyszínére, ahol szentbeszédet mond.

csiksomlyo_nagy

Távozásának időpontja egyelőre nem ismert, de annyit tudni lehet, hogy 17 óra 25 perckor már a jászvásári római katolikus székesegyházat látogatja, azt követően pedig a kultúrpalota előtti téren fiatalokkal és a családokkal találkozik, majd visszatér Bukarestbe.

Az utolsó itt töltött napján Balázsfalvára látogat – nagyszebeni átszállással –, ahol keleti rítusú szentmise keretében boldoggá avatja a hét görög-katolikus vértanú püspököt. Délután a helyi roma közösség tagjaival találkozik. A szentatya és kísérete autón megy a városi stadionba – áll a közleményben –, onnan pedig helikopteren a szebeni repülőtérre, ahol ünnepélyesen búcsút vesz, majd visszaindul Rómába.

A csíksomlyói tartózkodásáról tehát újdonság nem igazán derült ki, viszont Szőcs Csaba sajtófelelőstől megtudtuk: ismét élénkült a regisztráció a www.pontifex.ro weboldalon, és immár a 80 ezret közelíti a regisztrált zarándokok száma.

hargita_nepe

Kovács Hont Imre/ Hargita Népe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.