KÖZÖS LESZ-E AZ ÚT? – Konferencia a sérelmekről és a lehetséges ünnepekről a Charta XXI. szervezésében – BUDAPEST

Hogyha olyan ország lenne Románia, amilyen nem, hogyha valóban olyannak mutatkozna, akkor megdobogtatná a szívem minden olyan ünnep, esemény, siker, amely az övék. Az enyém is lenne. Alkalmanként elviselném az éppen aktuális himnuszt, amely talán nem lenne kirekesztő, és nem sértene, hanem boldogítana. De nem olyan. És Magyarország sem olyan. Mert nem olyan, hogy képes lenne csak úgy elviselni Trianont és következményeit.

A nagy román álom területi és etnikai megvalósulása után száz évvel sem vált a belebelezett területek és az emberek igazán jó gazdájává az állam. Félig agyonnyomta a hadi és a politikai siker az országot, és a lélegzetvételei még ma sem normálisak.

trianon_okozoi

Magyarország nem heverte ki a Trianont. A veszteséget. A túllépés csak akkor volna lehetséges, ha az itt, illetve egyéb országokban élő magyarság helyzete megnyugtató lenne. Ha a magyarok úgy élhetnék meg közösen egyazon nyelv- és népcsaládhoz való tartozásukat, ahogyan a német nyelvet beszélők – például –, akik az évszázadok folyamán megszokták, hogy nem élhetnek ugyan egyazon államban, de kultúrájukat közösen élhetik meg, és fölöttébb büszkék, hogy az milyen sokrétű, s földrajzilag is milyen tágas területen él és működik. Vagy az angolszászok. Vagy a franciák. És az oroszok.

chartaxxi

Partnereivel közösen, Budapesten a Charta XXI. e békéltető és felvilágosító gondolatok jegyében szervezett konferenciát március 23-án az Együtt az úton magyarok és románok vezérgondolat mentén.

55514040_606693083091180_1036267250794889216_n
Sabin Gherman publicista a közeledés jószándékú és elkötelezett híve – egy “székely naptárral” a kezében a konferencia szünetében

A tanácskozás meghozta a várt eredményt: kiderült, hogy civil szinteken jóval erősebb a gyakorlati transzszilvanizmus és a közeledési vágy. Olyan elit román értelmiségi réteg van Erdélyben, amely sokat tesz a falak lebontása érdekében. Ilyen vonatkozásban Sabin Gherman és Smaranda Enache nyugtatott meg, hangsúlyozva, hogy két hasonló jellegű konferencia közt meg kell(ene) mindig történniük a várt óvatos előrelépéseknek.

Abban biztosak lehetünk, hogy lesz/ kehet észlelhető haladás, hiszen felvetődött annak ötlete, hogy egy hasonló programot majd Erdélyben kívánnak megszervezni. Addig is a médiában, a közéletben, a polgárian öntudatos gondolkodás és cselekvés terén sok a teendő.

55458314_387597885407362_54637335534370816_n


Roxana Tudor marketing menedzser – a címképen is őt őt láthatjuk, baloldalt csíkszéki népviseletben – , tiszteletbeli és valóságos honfitársnőnk, igazi székelyként érző barátunk a személyi kapcsolatok fontosságát emelte ki, hiszen az emberek közti viszonyok felülírják a törvényeket, és mindazt, amit a politikusok elrontanak.

Farkas Antal felvételei


hargita_nepe

A továbbiakban úgy a Hargita Népe című napilap, mind az Élő Székelyföld Munkacsoport felvállalja és követi azokat a kezdeményezéseket, amelyeket dr. Surján László korábbi népjóléti miniszter, volt magyarországi és európai parlamenti képviselő indított az utóbbi időszakban.

Éljünk, dolgozzunk úgy, hogy erősítsük és adjuk tovább az építő jellegű erdélyi szellemiséget!

eszm_logo_kozepes


Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.