CSÍKSZEREDA – Kiállítás a Mátyás király rajzverseny képeiből

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont minden évben csatlakozik az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok méltó megünnepléséhez. 2018-ban az ismeretterjesztő jellegű buszos kirándulás és rajzverseny a Mátyás király-emlékév szellemében szerveződött, azzal a céllal, hogy a felnövekvő nemzedékkel megismertesse kulturális örökségünket, felhívja a figyelmet az örökség megőrzésének, védelmének szükségességére.

A résztvevő csíkszeredai, gyergyóvidéki és udvarhelyszéki tanulók kreatív módon járulhattak hozzá a kulturális örökség népszerűsítéséhez, megóvásához, Mátyás király szerepének tudatosításához. Az Európai Örökség Napján, szeptember 21-én a Hargita megyei tanulók kolozsvári tanulmányúton vettek részt, a „kincses városban” művészettörténész irányításával betekintést nyertek Mátyás király szülővárosa történelmébe, kulturális örökségébe, megtekinthették Mátyás király szülőházát, Fadrusz János leghíresebb alkotását, a Mátyás király emlékművet vagy Mátyás-szoborcsoportot, láthatták a Wolphard–Kakas-ház Kolozsvár főterén álló épület belső udvarát, amely a város legjelentősebb reneszánsz műemléke, meglátogatták a Farkas utcai református templomot, valamint a piarista templomot, elidőztek a Kolozsvári testvérek – Márton és György – Sárkányölő Szent György kolozsvári szobránál.

Március 26-án, kedden 13 órától a csíkszeredai Nagy István Művészeti Iskola ad otthont a beérkezett alkotásokból megnyíló kiállításnak. A képeket Kovács Árpád művészettörténész méltatja.

matyas_kiraly_rajzvesreny

A Mátyás király emlékrajzverseny anyagát először október 17-én a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítótermében megnyílt kiállításon lehetett látni, Székelyudvarhelyen a Székelyföld Napok programsorozat keretében, majd november 21-én a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskolában is megtekinthették a képeket. A beküldött alkotások díjazásban is részesültek.

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.